Ivy Bridge част 1 – HD Graphics 4000

септември 3rd, 2012

Тестови системи

Процесори: AMD А8-3870К, Intel Core i7 3770K

Памет: 2×2 GB Corsair Dominator GT DDR3-2000 @ DDR3-1866 8-9-8-24-1T

Дънна платка: Gigabyte GA-A75M-UD2H, Intel DZ77GA-70K

Графични адаптери: AMD Radeon HD 6550D, Intel HD Graphics 4000

Твърд диск: Western Digital Caviar Black 500 GB

Захранване: Seasonic S12-II 520W, 80+ Bronze сертифицирано

Охлаждане: Noctua NH-U12P SE2, Noctua NH-L12

Монитор: Hanspree HF237, 1920х1080

Операционна система: Windows 7 Home Premium 64-bit

Драйвер: ATI Catalyst 12.4, Intel GFX 8.15.10

Настройки

Проведох тестовете с игрите само в разделителна способност 1366х768 с намалена детайлност, като се съсредоточих само върху тестването в DX11 режим. Когато имаше възможност активирах 16х анизотропна филтрация. Освен това активирах в някои случа и 4хАА, макар че като цяло не смятам че това е особено приложима опция с този род графични адаптери. Целта обаче беше да видя как се справя графичния адаптер на Intel с АА.  По време на тестовете зададох графичните адаптери да използват 512 МБ от оперативната памет.

3DMark 11 – Новата версия 3DMark 11 е изцяло DX11 базирана и служи като добра отправна точка за оценката на производителността на графичните адаптери в този API.  Използвах режимите Performance и Entry.

3DMark Vantage – Новата версия 3DMark 11 не поддържа специфичните подтестове за изследване на производителността на отделните подсистеми на чипа, за това използвам до болка познатия 3DMark Vantage. Тестът се проведе в режима Performance.

Unigine Heaven 2 – този тест е базиран на реален графичен енджин, разработван от компанията Unigine и демонстрира възможностите на DX11, най-вече теселацията. Използвах новата версия 3.0 на теста. Тествах в два режима на теселацията – Moderate и Extreme. Шейдерите ефекти бяха сложени на Low, с 0x антиалайзинг и 16х анизотропна филтрация.

Aliens vs Predator Benchmark – тестът представя поредица от сцени с участието на пришълците като използва енджина на играта в DX11 режим. Настройките бяха най-високи за качество на текстурите, с включена теселация, Advanced Shadow Sampling и 16х АФ. Тествах с две нива на сенките – изключени и на ниско ниво.

Just Cause 2 – Just Cause 2 е шуутър от трето лице с отворен свят, която ви предоставя много свобода на действието. Графичния енджин използва само DX10/DX10.1, като за CUDA съвместимите модели на NVidia са налични и допълнителни ефекти, като Brokeh Filter и GPU Watter. Настройките бяха на най-ниските стойности с изключение на качеството на текстурите (High) , 16хАФ и 0х/4х АА. Тестовете проведoх с едно от вградените демота на играта – Dark Tower.

Dragon Age 2 – отрочето на Bioware е поредната популярна ролева игра на компанията. Обновения графичен енджин използва последната версия на DirectX и натоварва графичните адаптери изключително сериозно.  Използвах настройката Medium на  играта, като изключих Screen Space Ambient Occlusion, Diffusion Depth of Field, High Quality Blur, но активирах High Resolution Textures и 16х АФ, както и с 0х и 4х АА. Кадрите бяха засичани с FRAPS при кратка разходна на открито в една от локациите на играта.

Formula 1 2011 – е поредния автомобилен симулатор от Codemasters, но този път за изключително технологичния спорт на Формула 1, във версия за 2011 година. DirectX11 се използва доста активно от графичния енджин под формата на теселация, меки сенки и изчислителни шейдери. Използвах профила High в DX11 режим с 16хАФ и 0х/4хАА, както и вградения тест на играта. Резултатите са усреднени от 2 изпълнения.

Crysis 2 – наследникът на популярната игра, използвана вече 3 години като еталон за графично натоварване изненадва с доста по-оптимизирана графика, която освен че върви по-бързо, също и изглежда по-добре. Той се сдоби и с поддръжка на DX11, пакет с теселирани модели и текстури с голяма резолюция. Настройките на графиката бяха най-ниските, които колкото и странно да е в играта са отбелязани като High. Текстурите с висока резолюция бяха включени, а Motion Blur оставих на Medium. Теста проведох с разходка на открито засичана с FRAPS.

Civilization V – поредния представител на великата походова стратегическа поредица използва активно DX11 и теселация. Всички настройки бяха зададени на най-ниските им стойности, където беше възможно. Използвах вградения тест LateGameView. Поради специфичните вътрешни настройки това беше единствения тест проведен в разделителна способност 1680х1050.

The Elder Scrolls V: Skyrim – наследникът на Oblivion е най-накрая на пазара и предлага изключително качествена графика, макар и само с DirectX 9 поддръжка, както и пристрастяващ геймплей. Тестовете проведох при настройки Медиум + 16хАФ и 0х/4х АА, като тестът се състоеше в разходка из живописните пейзажи на играта.

BattleField: Bad Company 2 – предходното издание на популярната поредица BattleField използва ъпдейтната версия на графичния двигател FrostByte, като има поддръжка на DX11 за подобрена визуализация на сенките и за допълнителна производителност. Всички настройки бяха на средни стойности, HBAO беше изключен. За тестовете използвах ръчно изиграване на началото на втората мисия на играта, включваща и кратка престрелка. Резултатите се засичаха с FRAPS.

Total War: Shogun 2 – подобно на Crysis 2, играта дебютира само с DirectX 9 поддръжка, но в последствие получи пач, разширяващ възможностите до DirectX 11. Използвах вграденият профил Low в DX11 режим, без да активирам останалите опции освен 16х AF. За тестовете използвах въведението към битката за Okehazama.

BattleField 3 – една от най-очакваните игри на изминалата година беше реалистичния шуутър Battlefield 3. Играта използва новата версия на графичния двигател FrostByte 2, като има пълна поддръжка на на DX11. Всички настройки бяха на минимум, HBAO/SSAO бяха изключени, като активирах 16хАФ и 0х/4х АА. За тестовете използвах ръчно изиграване на началото на втората мисия на играта. Резултатите се измерваха с FRAPS.

Luxmark – използвах вградения тест Room.

Bitcoin – използвах GPUMiner със poclbm ядро. Опитах се да намеря оптималните настройки за всеки от адаптерите, като връзката беше към сайта www.btcmine.com .

SiSoftaware Sandra – използвах стандартния тест за GPGPU производителност, както и теста за GPGPU криптография.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 Следваща