Ivy Bridge част 2 – Core i7 3770K

февруари 1st, 2013

Преминавайки към по-реалните приложения, за начало отново малко синтетика под формата на PCMark7 и 3DMark 11.i7-3770К успява да спечели убедителни победи в PCMark7 и в Performance режима на 3DMark11, което не е неочаквано предвид резултатите в AIDA64, което означава че за обща употреба предимството на Ivy Bridge е сериозно. В Extreme режима на 3DMark 11 обаче изненадващо FX-8150 показва известно предимство, което се дължи преди всичко на по-добрата производителност в графичните и комбинирания тестове. Изглежда въпреки че i7 разполага с PCI Express 3 шина за връзка с видеокартата, по-стария чипсет на AMD е по-добре оптимизиран за работа при големи графични натоварвания. Интересното е, че в този случай, когато товара пада почти изцяло на плещите на графичния ускорите, дори и доста остарялата архитектура на A8-3870K е достатъчна, за да поддръжа графичния адаптер на почти максимално ниво на производителност. Във Physics подтеста обаче отново се вижда предимството на архитектурата на Intel при тежките изчислителни операции с плаваща запетая, тъй като този случай лежи изцяло на плещите на процесора.


Cinebench и POV-Ray са тестове за производителността на рендериране на новия процесор. В 1 CPU резултата в първия от тях се вижда огромното предимство, което има Ivy Bridge в единонишков режим – над 60%. За това обаче вече сме говорили и причината е, че в този случай Bulldozer не съумява да използва изцяло копроцесорния блок в модула си. Съответно в многонишковия тест x CPU разликата се стопява значително до около 25%, което демонстрира отново, че ефективността на CMT технологията на AMD е доста по-добра от тази на HyperThreading, но просто базовото ниво на производителност на блоковете не е достатъчно високо, докато унифицираното ядро на Intel им позволява по-голяма гъвкавoст. Llano изостава над два пъти от i7, което демонстрира че спекулациите, че 8-ядрен процесор базиран на тази архитектура би бил по-добро предложение от Bulldozer едва ли са особено оправдани. POV-Ray на свой ред изглежда доста по-добре за AMD, поне във варианта на FX-8150, който се оказва изненадващи близко до новия процесор на Intel. Тази малка разлика се дължи най-вероятно на факта, че новите версии на програмата са частично оптимизирани за FMA инструкциите, поддържани от Bulldozer.


x264 Benchmark и Media Espresso служат за сравнение на производителността при прекодиране на видео, една нерядко използвана задача от гледна точка на масовото използване на мобилни устройства в наши дни. Първият тест беше проведен с използването на 3 различни версии, оптимизирани съответно за SSE/AVX/XOP. Тъй като Llano не използва никой от по-напредналите набори инструкции, беше тестван с първата версия, а другите две бяха използвани съответно за i7 и FX процесорите. Трябва да отбележа, че и в двата случая резултатите им бяха по-добри от използването само на стандартната версия. Отново i7 е най-бързия от трите тествани процесора, като разликата спрямо моделите на AMD варира според ситуацията. В слабонишковия първи пас на x264 отново се проявява по-добрата еднонишкова производителност на i7, което предполагам е и причината да се представя по-добре в теста в Media Espresso с ускорение от графичния адаптер .

В True Crypt нещата леко се различават от Hash и AES тестовете на AIDA64, макар че основната работа е подобна  - в AES AMD процесорите се представят малко по-добре в сравнение с AES теста на AIDA, а в AES-Twofish-Serpent модела на Intel е малко по-бърз в сравнение с Hash теста на AIDA. Като цяло това е едно от най-благосклонните към архитектурите на AMD приложения, но при все това i7-3770K отново побеждава, макар и с малка разлика FX-8150 и запазва двойното си превъзходство над A8-3870K.


Архиваторите са друга силна страна на Bulldozer архитектурата, тъй като и двата използвани в теста са малко или повече добре оптимизирани за многонишкова работа и са практически с изцяло целочислен код. Това обаче не попречва i7 да отбележи поредните си подбеди, макар че в 7-zip разликата да е под 10% спрямо FX-8150. В WinRAR обаче и Bulldozer, и Ivy Bridge страдат от ефектите на Core Parking, което показва че има достатъчно сериозно споделяне на ресурсите и двата случая.


Накрая да приключим с две програми за обработка на изображения. Аutopano служи за шиене на панорами и изненадващо завършва с пълен разгром на AMD. Изглежда освен по-добрите оптимизации на програмата за Intel, влияние оказва и факта че части от теста не са добре оптимизирани за многонишкова обработка. Във Photoshop нещата стоят малко по-добре за AMD, като FX-8150 се представя по-добре в Retouch Artists теста, който използва силно многонишково-оптимизирани филтри, за разлика от нашия собствен тест, който използва доста еднонишкови операции.

Крайния резултат от всички тези тестове, е че i7-3770K показва завидно преимущество като чиста производителност, равняващо се средно на над 30% спрямо FX-8150 и е повече от два пъти по-бърз в сравнение с A8-3870K.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща