Есенна колекция – новите видеокарти на AMD и NVidia, част II

февруари 27th, 2011

Тестова система

Процесор: Phenom II X6 1090T

Памет: 2×2 GB Corsair Dominator GT-2000 @ DDR3-1600 7-8-7-20-1T

Дънна платка: Asus Croshair IV Formula, AMD 890FX

Графични адаптери: AMD Radeon HD 5830, 6850, 6870, 6950, 6970, Asus GeForce GTX560Ti DirectCu, NVidia GeForce GTX570, Gigabyte GeForce GTX580

Твърд диск: Western Digital Caviar Blue 1000 GB + Hitachi P7K500 500GB, SATA2

Захранване: Chieftec CFT-650-14C

Охлаждане: Xigmatek Thor’s Hammer + 2x Aerocool Shark Evil Black

Монитор: BenQ E2220HDP, 1920х1080

Операционна система: Windows 7 Home Premium 64-bit

Драйвер: ATI Catalyst 10.11 (5830, 6850, 6870), 8.79.6.2 RC2 (6950, 6970), NVidia ForceWare 263.09 (GTX580, GTX570), 266.66 (GTX560Ti)

Драйверите бяха настроени в режим High Performance, като при ATI  бяха изключени и Surface Optimizations. Това беше направено, за да се елиминират потенциално спорните моменти с оптимизациите в драйверите използвани от двете компании в режим Quality. Заедно с това за разлика от обикновено реших да форсирам 16х анизотропна филтрация от драйверите, тъй като част от използваните игри нямат ясен начин за задаване на нивото й от техните настройки. Използваната разделителна способност за всички тестове беше FullHD (1920×1080).

За сравнение с новите модели Radeon HD 6800 добавих и модела от предишното поколение 5830, тъй като има идентичен брой шейдерни блокове с по-бързия от двата Barts-а, и честоти почти идентични с по-бавния. Заедно с това  тествах Asus GeForce GTX560Ti DirectCu, както на стандартните за 560Ti честоти, така и на фабрично овърклокнатите настройки, тъй като разликата в честотите беше достатъчно голяма, за да има измерим ефект. Освен това фабричните честоти отговорят точно на тези на Radeon HD 6870 и дават добра възможност за пряко сравнение на двете архитектури.

3DMark Vantage – Новата версия 3DMark 11 не поддържа специфичните подтестове за изследване на производителността на отделните подсистеми на чипа, а и излезе след началото на тестовете, за това и този път използвам до болка познатия 3DMark Vantage. Използван беше режима High, тъй като Extreme изисква монитор с разделителна способност 1920х1200.

Unigine Heaven 2 – този тест е базиран на реален графичен енджин, разработван от компанията Unigine и демонстрира възможностите на DX11, най-вече теселацията. Тъй като последната версия има възможност за настройка на няколко нива на теселация, използвах два режима – Moderate и Extreme. Всички останали настройки бяха на максимум, с 0х или 4х АА.

Crysis Warhead – това остава все още една от най-тежките игри. Зададената настройка беше Enthusiast. Използвах 0х и 4х АА. Резултатите са получени като вграденото демо Airfield (не-flyby версията) беше изпълнено трикратно, първият резултат е отхвърлен и оставащите два бяха усреднени.

FarCry 2 е достоен наследник на известния си предшественик, който дълго време беше еталон за тестване на графичната производителност. Графичния енджин е с много добро качество на картината и на максимални настройки е доста натоварващ. За тестовете използвах Ultra High настройки в DX10 режим, 0х или 4х АА. Резултатите са усреднени от 3 изпълнения.

BattleField: Bad Company 2 – поредното издание на популярната поредица BattleField използва ъпдейтната версия на графичния двигател FrostByte, като има поддръжка на DX11 за подобрена визуализация на сенките и за допълнителна производителност. Всички настройки бяха на максимум, HBAO беше включен, както и 0х/4х АА. За тестовете използвах ръчно изиграване на началото на втората мисия на играта, включваща и кратка престрелка. Резултатите се замерваха с FRAPS.

Aliens vs Predator Benchmark – тестът представя поредица от сцени с участието на пришълците като използва енджина на играта в DX11 режим, което дава възможност да се използват ефекти като теселация и по-меки сенки, както и Screen Space Ambient Occlusion. За тестовете бяха активирани всички тези ефекти, общите настройки на качеството бяха Very High, с включен SSAO, анизотропната филтрация 16х и 0х/4х АА.

Метро 2033 – Използвах само DX11 режима, като тествах в „чист” DX11 режим с обща настройка Very High, при което бяха изключени теселацията и Depth of Field, така и с включена теселация и с включен DoF. Не използвах антиалайзинг тъй като играта и без това е доста тежка, а и разполага със собствена ограничена реализация на тази функционалност. За тестовете използвах кратка разходка на открито в края на въвеждащата мисия, която завършваше с кът сцена създадена с енджина на играта. Резултатите бяха засичани с FRAPS.

Dragon Age: Origins – отрочето на Bioware е поредната много добра ролева игра на компанията, която предлага увлекателно преживяване и добра графика. Тестовете бяха проведени при максимални настройки. Използвах 0хАА и 8хАА, тъй като разликите в производителността между режимите бяха доста малки. Кадрите бяха засичани с FRAPS при кратка разходна на открито в една от локациите на играта.

DIRT 2 – втората част на автомобилния симулатор е сред първите игри интегриращи DirectX11 в графичния си енджин. Промените не са особено очебийни, но ги има. Играта беше тествана с профила Ultra с 0х/4х АА, като използвах вградения тест, симулиращ състезание на една от пистите. Използвах само DX11 режим. Резултатите са усреднени от 2 изпълнения.

Final Fantasy XIV Benchmark – този тест е базиран на популярната MMORPG игра, като представя енджина Crystal Tools. Използва DX9 и е доста беден на настройки. Използван беше само режима High (1920×1080), а резултата е са генерираните от теста „точки”.

Mafia 2 – продължението на популярната мафиотска игра от близкото минало, отново се слави с особено тежък графичен енджин, макар че честно казано не виждам причината за това. Работи с DX10.1. За сметка на това в играта могат да се включат и допълнители PhysX ефекти. Използвах демото на играта, като настройките бяха максимални с изключен PhysX, а тестовете провеждах с вградения бенчмарк на играта. Антиалайзингът в тази игра е нетипичен, като се използва суперсемплиране, вместо популярното мултисемплиране. Единствената настройка в играта за АА е включено/изключено.

Just Cause 2 – Just Cause 2 е шуутър от трето лице с отворен свят, която ви предоставя много свобода на действието. Графичния енджин използва само DX10/DX10.1, като за CUDA съвместимите модели на NVidia са налични и допълнителни ефекти, като Brokeh Filter и GPU Watter. Настройките бяха максимални с 16х АФ, като за моделите на NVidiа CUDA ефектите бяха изключени. Тестовете провеждах с едно от вградените демота на играта – Concrete Jungle.

Napoleon: Total War – последния нов представител в тестовия пакет е игра от популярната серия Total War, комбинираща стратегическа походова игра с реалновремеви тактически битки. Поддържа се DX9 Pixel Shader 3, като използвах предварителната настройка Very High заедно с увеличена до 16х АФ, включен Ambient Occlusion и сенки. Тестовете провеждах като засичах кадрите във въвеждащата част на битката за Ligny.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща