Есенна колекция – новите видеокарти на AMD и NVidia, част II

февруари 27th, 2011

Обобщени резултати

Обобщените резултати включват тестовете в игрите (без Unigine и 3DMark), като производителността на графичните адаптери е съотнесена към тази на Radeon 6850 и е показано процентното съотношение.

Честно казано за първи път от доста време имаме такава „гъчканица“ в горния клас – от Radeon 6870 нагоре всички графични адаптери се групират със стъпка 9-12%, като се образуват интересни двойки NVidia/AMD, като графичния адаптер на AMD е минимално по-бърз, но и малко по-скъп. Става дума за Radeon HD 6970 и GeForce GTX570 и Radeon HD 6950 и GeForce GTX 560Ti. В същото време NVidia запазва първото място с GeForce GTX580, но за първи път през последните 3-4 поколения разликата между върховите едночипови адаптери е толкова малка.  Обобщеният резултат е 6,6% предимство на топмодела на Nvidia, трябва да отбележим обаче, че този модел се оказва ограничен от тестовия ни процесор в поне 3 случая, като за 2 от тях това може да се пренесе в някаква степен и за 6970. Така че може би предимството на GF110 базирания графичен адаптер би трябвало да е малко по-голямо. При всички случаи обаче разликата ще е значително по-малка от разликата в площта на двата чипа, като за пореден пък AMD по-ефективната и като консумация, и като производителност архитектура. В същото време трябва да се отбележи и „напредъка“ на игрите през последната година, като вече за да имате гарантирана игруемост във всеки случай, минималното ниво се очертава като GeForce GTX560Ti. Сравнението между фабрично овърклокнатата Asus GeForce GTX560Ti и 6870 показва, че архитектурата на Nvidiа за среден/висок клас е с около 17% по-бърза при равни тактови честоти спрямо Barts, но това се постига за цената на 43% по-голяма площ.

Втората графика е съотношението цена производителност. Цените на видеокартите са взети към момента на написване на статията, като са избрани най-ниските стойности за всеки модел. Тук добавих още два отчета – това са Radeon HD 6950 1 GB, като използвах резултата на 2 GB-вата версия, но с цената на модела с намалена обем памет. Реално 6950 1 GB би трябвало да е дори малко по-бърза в повечето игри за сметка на по-ниските латентности в паметта, но не си струва да се отбелязва. Вторият адаптер добавен в списъка е отново свързан с 6950 2 GB като в този случай причината е потенциалната възможност за отключване до 6970. За това е взета цената на 6950 2 GB и производителността на 6970.

Както виждате на първо място излизат базираните на Barts графични карти, което едва ли е неочаквано. От същия калибър е и GeForce GTX560, която за сравнително скъпа карта има отлично съотношение цена/производителност. До нея се класира и Radeon 6950 във варианта с 1 GB памет, както и отключена до 6970. Всички те са с твърде близко съотношение, така че не може да се говори за явен победител или победен и който модел измежду тях да изберете, няма да сгрешите поне от гледна точка на това, което получавате срещу парите си. Оттам нататък съотношението почва бързо да пада, и при GeForce GTX580 достига доста трагично значение. Така че най-бързият графичен адаптер ви предлага доста ниска “стойност“ на покупката, което всъщност едва ли е неочаквано. Реално погледнато наличието на карти на GeForce GTX560Ti и Radeon 6950 на цени около 500 лв за мен напълно обезсмисля покупката на по- скъпите модели, като производителността им просто не е достатъчно далеч, за да не може да бъде настигната лесно с помощта овърклок.

Температури

Температурите при работа бяха засечени след 10 мин натоварване в Metro 2033, когато показателите се стабилизира. Трябва да се отбележи че всички видеокарти бяха изключително тихи в този случай, мака и не напълно безшумни. Единственото изключение в известен смисъл беше Asus GeForce GTX 560Ti DirectCu II, която не може да се каже че беше точно шумна, а заради вече споменатият високочестотен шум работата и беше забележима на фона на останалите вентилатори в кутията. За сметка на това както виждате ефектът от охлаждащата й система е доста добър, като е единствената видеокарта работеща при под 70оC. В ненатоварен режим всички видеокарти намаляват честотите и напреженията си, като за Radeon HD 6800 това означава понижение до 100/300 МХц съответно за чипа/паметта, заRadeon HD 6900 – 250/150 МХц, за Radeon HD 5830 – 157/300 МХц, а всички модели GeForce ги понижават до 51/135 МХц.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща