Kepler GK104 – флагман по принуда

ноември 26th, 2012

Преминавайки към ползването на по-реалистични тестове, виждаме че първия от тях, а именно AvP, изразява рязко несъгласие с резултатите от 3DMark 11 и Unigine Heaven, като Radeon HD 7970 е универсално по-бърза от GeForce GTX670OC, а Radeon HD 7950 побеждава симулираната GeForce GTX670 при ползване на MSAA, но пада при използване на SSAA. След овърклок нещата изглеждат още по-зле за GTX 670, който е победен както от Radeon HD 7950, така и още по-убедително от Radeon HD 7970. Струва си да се отбележи, че никой от адаптерите не е способен да предложи адекватна производителност в тази игра при използването на 4х SSAA, но пък моделите на Nvidia страдат в по-малка степен от загуба на производителност.


В голяма степен подобно е и положението в Sniper Elite 2, като дори най-бавната версия на Radeon HD 7950 изравнява симулираната GTX670, а  Radeon HD 7970 се движи наравно с допълнително овърклокнатия GeForce GTX670 в режима с шейдерен AA и го побеждава убедително в режима с SSAA. В случая нещата са обърнати и моделите на AMD страдат от по-малка загуба на производителност при използване на суперсемплинг и дори след овърклок успяват да преминат през границата от 30 кадъра в секунда, което макар и да не твърде комфортно, все пак е възможно да се играе.

В Just Cause 2 обаче нещата се обръщат в полза на Nvidia, което не е учудващо, като знаем предпочитанията на играта. В този случай дори симулираната GeForce GTX670 е по-бърза от Radeon HD 7970, a дори след овърклок моделите на AMD едва изравняват версията на Gigabyte, която приемам с сходна с производителността на GeForce GTX680. Това важи за MSAA режима, като при SSAA представителите на GCN архитектурата се справят малко по-добре, но предимството все пак остава на страната на Nvidia. Заедно с това, за разлика от предходните игри, тук всеки от адаптерите предлага малко или повече игруема производителност при SSAA, като след овърклок топмоделите плътно се доближават до заветните 60 кадъра, символични за оптималното качество на игра.

В Dirt: Showdown нещата обаче отново се обръщат в полза на AMD и то по изключително драстичен начин – дори неклокнатата Radeon HD 7950 e по-бърза от овърклокнатата GeForce GTX670 и то не съвсем символично. Разгромът е пълен, като след овърклок картите на AMD предлагат производителност, която е с 50-80% по-висока от тази на Kepler базирания адаптер. Отново, SSAA е използваем с всеки от моделите, но определено по-високата производителност на AMD е по-благоприятна, като след овърклок се преминава отвъд границата от 60 кадъра/сек. А както ще видим по-натам причината за този разгром се крие в слабата изчислителна производителност на Kepler ядрото.

В Battlefield 3 отново имаме поредния завой, макар и не толкова драстичен както в предния случай. В тази ситуация модела на Nvidia се представя повече от задоволително, като симулирания GeForce GTX670 изравнява Radeon HD 7970 с MSAA, и побеждава Radeon HD 7950 при ползване на SSAA, а Gigabyte OC версията успява да дръпне напред пред Radeon HD 7970 в първия случай. Дори и след овърклок новия модел на Nvidia се разполага между двата овърклокнати варианта на AMD. И отново, честно казано малко неочаквано за мен, но всички видеокарти предлагат достатъчно висока производителност при SSAA, като всички преминават минималната граница на игруемост от 30 кадъра, а след овърклок достигат сравнително приятните 50-тина/сек.

Ако Dirt : Showdown беше триумф за AMD, то Shogun 2: TW е триумф на Nvidia, макар и с по-малки разлики. В този случай симулираната GeForce GTX670 побеждава дори Radeon HD 7970 в SSAA режим, а дори по-големият процентен овърлок не помага на Tahiti да постигне победа, като на върха е овърклокнатата GeForce GTX670 и то с не лошите 12-17%. Предвид че Shogun не е толкова динамична игра, то границата за минимална игруемост може да се свали до 25 кадъра, като в този случай единствено Radeon HD 7900 на стандартни честоти не успяват да я преминат при ползване на SSAA, а GeForce GTX670 успява да премине дори отвъд 30 кадъра/сек.

Не много по-различна е ситуацията в Crysis 2, но разликите там са по-малки. В случая SSAA не указва влияние, тъй като играта използва собствени алгоритми за постпроцесинг АА и няма как да се форсира използването на суперсемплиране. При все това симулираният адаптер GTX670 е на нивото на Radeon HD 7970, OC варианта на Gigabyte е сравнително слабо напред, като изостава леко от овърклокнатия Radeon HD 7950, но все пак на върха с минимална разлика е максимално клокнатия Kepler. Всичките OC варианти покриват границата от 60 кадъра/сек, като единствено Radeon HD 7950 на стандартни честоти изостава по-сериозно назад.

В Skyrim отново предимството е на страната на NVidia, като явно в MSAA режим картите опират напълно в производителността на процесора, като изглежда Kepler се справя малко по-добре в тази ситуация. Ползването на MSAA позволява да се появи известно разграничаване на картите, като GK104 се представя по-добре от Tahiti. Разликата обаче е чисто академична, като дори най-бавния адаптер предоставя над 60 кадъра в секунда, а след овърклок нещата вече достигат 90-105 кадъра/сек.

И накрая – Metro 2033. Мисля че демонстрираните кадри ясно показват защо я върнахме в тестовия пакет, като тази игра остава втората най-тежка игра, след Shogun 2, оставяйки назад дори смятаните за сериозно предизвикателство  Battlefield 3 и Crysis 2. В случая предимството се връща на страната на AMD, като Radeon HD 7950 e практически на нивото на овърклокнатата версия на Gigabyte, която можем да използваме като показател за производителността на GTX680. В същото време разликата между симулираната GTX670 и OC модела на Gigabyte е съвсем малка, което подсказва че проблемът може и да е в пропускателната способност на паметта или в неточната апроксимация. Все пак в полза на проблем с паметта говори и факта, че прираста при максималния овърклок на Кеплер е повече от прираста по графичен чип, т.е. има сериозно влияние на паметта. В същото време този резултат е едва на нивото работещия на стандартни честоти Radeon HD 7970, като след овърклок и двете версии на AMD са малко или повече по-бързи. В случая скалирането от използването на SSAA е относително равно при моделите на двете компании, но производителността определено не е на нужното за добра игра ниво. Но пък това не е учудващо, предвид че дори с MSAA видеокартите имат достатъчно проблеми с производителността.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следваща