Radeon HD 6790 – минимумът за FullHD?

май 13th, 2011

Тестова система

Процесор: Phenom II X6 1090T@ 3,6 ГХц за ядрата, 2,4 ГХц за контролера и TurboCore честота 4 ГХц.

Памет: 2×2 GB Corsair Dominator GT-2000 @ DDR3-1600 7-8-7-20-1T

Дънна платка: Asus Croshair IV Formula, AMD 890FX

Графични адаптери: AMD Radeon HD 6790, AMD Radeon HD 5830

Твърд диск: Western Digital Caviar Blue 1000 GB

Захранване: Chieftec CFT-650-14C

Охлаждане: Corsair A70

Монитор: BenQ E2220HDP, 1920х1080

Операционна система: Windows 7 Home Premium 64-bit

Драйвер: ATI Catalyst 11.4 Preview от 7.03.2011 г., NVidia ForceWare 267.85

За сравнение с новият графичен адаптер използва по-стария и доста прилища му модел – Radeon HD 5830. Заедно с това в таблиците ще видите и резултатите след овърклок на 6790, които са при тактови честоти 970/1125 МХц (4500 МТ/с).

Предвид факта, че в предишните тест процесорът се показа като ограничаващо звено за най-бързите едночипови модели, прибягнах до лек овърклок, като се ограничих до постижимите честоти без допълнително подадено напрежение. Драйверите бяха оставени в настройките по подразбиране, т.е. с включени оптимизации на текстурирането и теселацията. Използваната разделителна способност за всички тестове беше FullHD (1920×1080). Където беше възможно използвах режими с и без активиран антиалайзинг.

3DMark Vantage – Новата версия 3DMark 11 не поддържа специфичните подтестове за изследване на производителността на отделните подсистеми на чипа, за това и този път използвам до болка познатия 3DMark Vantage. Използван беше режима High, тъй като Extreme изисква монитор с разделителна способност 1920х1200.

3DMark11 – Все пак реших да включа и новата версия на графичния тест, като използвах режима Performance.

Unigine Heaven 2 – този тест е базиран на реален графичен енджин, разработван от компанията Unigine и демонстрира възможностите на DX11, най-вече теселацията. Използвах новата версия 2.5 на теста, така че резултатите може да не са напълно сравними с предходните статии.  Използвах два режима – Moderate и Extreme. Всички останали настройки бяха на максимум с изключен антиалайзинг.

Crysis Warhead – това остава все още една от най-тежките игри. Зададената настройка беше Enthusiast. Резултатите са получени като вграденото демо Airfield (не-flyby версията) беше изпълнено трикратно, най-ниския резултат беше отхвърлен и оставащите два бяха усреднени.

BattleField: Bad Company 2 – поредното издание на популярната поредица BattleField използва ъпдейтната версия на графичния двигател FrostByte, като има поддръжка на DX11 за подобрена визуализация на сенките и за допълнителна производителност. Всички настройки бяха на максимум, HBAO беше включен. За тестовете използвах ръчно изиграване на началото на втората мисия на играта, включваща и кратка престрелка. Резултатите се замерваха с FRAPS.

Aliens vs Predator Benchmark – тестът представя поредица от сцени с участието на пришълците като използва енджина на играта в DX11 режим, което дава възможност да се използват ефекти като теселация и по-меки сенки, както и Screen Space Ambient Occlusion. За тестовете бяха активирани всички тези ефекти, общите настройки на качеството бяха Very High, с включен SSAO, анизотропната филтрация 16х.

Метро 2033 – Използвах само DX11 режима, като тествах с обща настройка Very High, съответно с включена теселацията и Depth of Field и с изключени такива.  За тестовете използвах кратка разходка на открито в края на въвеждащата мисия, която завършваше с кът сцена създадена с енджина на играта. Резултатите бяха засичани с FRAPS.

Dragon Age 2 – отрочето на Bioware е поредната ролева игра на компанията и замества в тестовете предходното издание. Обновения графичен енджин използва последната версия на DirectX и натоварва графичните адаптери изключително сериозно. Тестовете бяха проведени в DX11 режим при настройки Very High и включени Screen Space Ambient Occlusion, Diffusion Depth of Field, High Quality Blur и High Resolution Textures. Кадрите бяха засичани с FRAPS при кратка разходна на открито в една от локациите на играта.

DIRT 2 – втората част на автомобилния симулатор е сред първите игри интегриращи DirectX11 в графичния си енджин. Промените не са особено очебийни, но ги има. Играта беше тествана с профила Ultra, като използвах вградения тест, симулиращ състезание на една от пистите. Използвах само DX11 режим. Резултатите са усреднени от 2 изпълнения.

Formula 1 2010 – друг симулатор от създателите на Dirt, но този път за изключително технологичния спорт на Ф1. DirectX11 се използва доста активно от графичния енджин под формата на теселация, меки сенки и изчислителни шейдери. Играта беше тествана с профила Ultra, като използвах вградения тест, симулиращ състезание на една от пистите. Използвах само DX11 режим. Резултатите са усреднени от 2 изпълнения.

Just Cause 2 – Just Cause 2 е шуутър от трето лице с отворен свят, която ви предоставя много свобода на действието. Графичния енджин използва само DX10/DX10.1, като за CUDA съвместимите модели на NVidia са налични и допълнителни ефекти, като Brokeh Filter и GPU Watter. Настройките бяха максимални с 16х АФ. Тестовете провеждах с едно от вградените демота на играта – Concrete Jungle.

Crysis 2 – наследникът на популярната игра, използвана вече 3 години като еталон за графично натоварване изненадва със доста по-оптимизирана графика, която освен че върви по-бързо, също и изглежда по-добре. При това текущата версия изненадващо използва само DX9, но при все това натоварва доста сериозно цялата система. Тъй като настройките на графиката се свеждат само до една, използвах Hardcore и Advanced режимите, а теста проведох с разходка на открито засичана с FRAPS.

Total War: Shogun 2 – Новият представител на поредицата също използва единствено DX9 режим, като се предполага някой ден да бъде ъпгрейднат с DX11 поддръжка. За момента освен всичко друго не е възможно и използването на антиалайзинг. Използвах профила Very High с допълнително активирани SSAO, Hardware Shadows и Depth of Field. За тестовете използвах въведението към битката за Okehazama.

Civilization V – поредния представител на великата походова стратегическа поредица използва активно DX11 и теселация. Всички настройки бяха зададени на максимум, като използвах вградения тест LateGameView. Поради специфичните вътрешни настройки това беше единствения тест проведен в разделителна способност 1680х1050. Не използвах Ultra настройките.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 Следваща