Radeon HD 6790 – минимумът за FullHD?

май 13th, 2011

Температура, шум и овърклокване

Тъй като използва дизайна и охладителя на референтната платка Radeon HD 6870, очаквано температурите на 6790 се сравнително ниски, като в стандартен режим при игра остават под 80 оC, а скоростта на вентилатора в този случай е едва 31%. При натоварване с OCCT температурата се покачва до 83оC, а скоростта на вентилатора се увеличава до 34%. При тези стойности графичният адаптер остава много тих, макар и не безшумен. В общи линии положението е подобно на това с 5830, която също е доста тиха графична карта.

В стандартен режим графичния адаптер успя да постигне стабилна работа при честоти 930 МХц за ядрото и 1125 МХц (4500 МТ/с) за паметта. В общи линии това е един среден овърклок за възможностите на чиповете на AMD. Увеличението на работното напрежение е възможно, но в момента на тестовете нито един от популярните софтуери за овърклок не успя да се справи със задачата и трябваше да прибягна до модифициране на BIOS-а на графичната карта. При това положение при 1,281 В подадени вместо стандартните 1,175 В чипа увеличи работната си честота до 970 МХц, като паметта не поиска да мръдне нагоре.

Честно казано съм леко разочарован, тъй като преди няколко месеца двата екземпляра от серията 6800, които имах възможност да тествам, успяха да постигнат стабилна работа на 1000 МХц при даденото напрежение. Нещо повече – изглежда в този случай охлаждащата система работеше вече на границата на възможностите си, като за пълна стабилност в OCCT се налагаше да увелича оборотите на вентилатора до 66%, при което шума става неприятен. По тази причина по време на тестовете използвах по-агресивен профил на вентилатора и в игрите и това е причината разликата в температурите между овърклокнат и стандартен режим да е толкова малка. Прирастът от овърклокването беше средно 13%, доста близо до процентния овърклок на графичното ядро, което показва че графичния адаптер не му достига изчислителна и растеризираща мощност на фона на явно излишната пропускателна способност на паметта. Консумацията му се увеличава значително, но при все това остава около и под нивата на 5830, като предлага малко по-висока производителност и респективно – по-добро съотношение производителност/ват. Като абсолютни стойности овърклокването помогна на видеокартата да премине важната граница от 30 кадъра в 2 от трите игри с незадоволителна производителност поне в режима без АА.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 Следваща