Radeon HD 6790 – минимумът за FullHD?

май 13th, 2011

Резултатите

Този път няма да разисквам подобно отделните тестове, тъй като нещата са сходни в повечето от тях. В 3DMaрк Vаntage новият графичен адаптер отстъпва на предшественика си в скоростта на текстуриране и при работата с пикселни шейдери, което е очаквано предвид 40% предимство в изчислителните блокове. Разликата обаче е доста по-малка отколкото предполагат простите числови стойности. В същото време 6790 се справя по-добре при растерните и геометричните операции, което най-вероятно се дължи на малко по-високата му тактова честота.

В игрите лесно могат да се отделят два модела – шейдерно/текстурно ограничени и по-балансирани. Към първите може да причислим Crysis 2, BattleField 2, AvP, Dragon Age 2 и F1 2010, при които разликите без използване на АА са над 10% като в най-крайния случай достигат до 20%. Очевидно колкото и по-ефективна да е архитектурата Barts, тя не може изцяло да компенсира 35% разлика в изчислителните възможности (отчитайки разликата в честотата). В някои от тези игри включването на AA ги вкарва в другата крайност, като разликата между 5830 и 6790 рязко намалява, сигнализирайки че и двата графични адаптера страдат от недостига на РОП-блокове. Особено тежко е положението при AvP, в която 6790 изостава с 15% без АА, но печели с минималните 3% при използване активирането му, горе-долу колкото е разликата в тактовата честота и растерната производителност.

В останалите игри (сред които и малко изненадващо Metro 2033) разликите са по-малки и по-стабилни, което сочи че сериозно от значение са и ROP блоковете, а не само SIMD конвейерите, но във всички случаи 5830 е по-бърза. За отбелязване  е факта, че като цяло 6790 не успява да победи в нито един от режимите с изключение на AvP с включен АА. Ефективност, ефективност, но с голямо превъзходство в грубата сила няма начин да се пребориш .

И накрая – какъв е отговорът на въпроса зададен в заглавието? Дали наистина 6790 е минимума за игра във FullHD резолюция? В общи линии наистина това е минимума, като по-бавните видеокарти ще ви наложат да намалявате детайлите. Но дори и с 6790 има 3 игри, които не предлагат комфортна производителност и ще ви принудят да намалите настройките, така че тя е наистина на границата. По-скоро бих препоръчал като подходяща резолюция 1680х1050 или по-ниска, докато за FullHD по-подходящи предложения за Radeon HD 6850 и GeForce GTX460 1 GB.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 Следваща