Radeon HD 7950 – по-малкият Tahiti

март 12th, 2012

При GPGPU изчисленията нещата би трябвало да са ясно още от предишното ревю – новата архитектура е много по-ефективна от старата. И това си личи в теста SmallPPTGPU, като в този случай при изравнени честоти 7970 и 7950 са равностойни. Изглежда в този тест сериозно влияние има паметта и/или ефективността на командния процесор. В Bitcoin обаче нещата не са толкова очевидни и това вероятно се дължи на недостатъчната оптимизация за новата архитектура или просто на факта, че задачата е изключително подходяща за по-старата VLIW архитектура. Натоварването е чисто изчислително, без други влияния и това може би единственото място, в което пълноценната версия на Tahiti демонстрира разлика сравнима със разликата в изчислителните блокове спрямо орязания вариант.

Тестовете за консумацията обаче са голямата победа на Radeon HD 7950. В ненатоварен режим резултата е сходен с този на 7970, което може и да се очаква предвид еднаквите честоти и напрежения, които постигат двата процесора. С най-висока консумация е 6970 въпреки използването на много по-ефективния охладител Arctic Accelero Xtreme II Plus. При натоварване обаче разликата в игрите е от порядъка на 40-50 Вт, като дори добре охладената 6970 не може да се представи толкова добре. Дори след овърклок, увеличението е 70-тина Вт или едва 20-25 Вт над 7970. В OCCT разликите, естествено стават много по-големи, но отново 7950 е най-икономичната карта. Единствено Bitcoin успява да натовари чипа достатъчно сериозно и почти го изравнява с консумацията на 7970.

Заключение

Честно казано впечатлението ми от 7950 е дори по-положително, отколкото това на 7970. При 22% по-ниска цена, получавате средно 15% по-малко производителност, значително по-малко енергопотребление и дори още по-страхотен овърклок потенциал. На българския пазар Radeon HD 7950 може да се намери започвайки от малко над 800 лв, така че съотношението в цените се запазва и при нас. Честно казано не знам какво друго да ви кажа – ако може да отделите тази сума, определено 7950 си заслужава покупката. Дори за собствениците на топмодели от предишното поколение – макар разликите да не са драстични на стандартни честоти, много по-сериозния овръклок потенциал в края на краищата ще ви даде и значително по-добра производителност.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 Следваща