Intel представи първия си 6-ядрен процесор

През последните години увеличаването на броя изчислителни ядра стана основен начин за увеличаване на производителността на процесорите. Границата за пореден път беше вдигната през изминалата седмица, когато Intel представи първият си 6-ядрен настолен процесор. Core i7 980X Extreme Edition работи на 3,33 ГХц и разполага с технологиите TurboBoost и HyperThreading. Процесорът използва новото ядро Westmere, произвеждано по 32-нанометров технологичен процес. Освен ядрата, е увеличен и обема на L3 кеш паметта от 8 на 12 МБ, като архитектурата е запазена, но за сметка на обема е увеличена и латентността й от 42 на 48 такта. Друга промяна е добавянето на инструкциите AES-NI, които дебютираха с новите двуядрени процесори Core i5 600. Контролерът на паметта остава триканален с поддръжка на DDR3-1066 памет, което означава че новите процесори са съвместими само с платформата LGA-1366.

Снимка на ядрото на Core i7 980X

Въпеки добавената функционалност, площта на ядрото Westmere е 240 кв.мм, като е по-малка от предишното поколение i7 процесори Bloomfield (263 кв.мм.) и Lynfield (296 кв.мм.). Топлинният пакет запазва в досегашните 130 Вт, като поради големия брой ядра, максималните TurboBoost стойности са 3,6 ГХц при работа с 1 инструкционен поток и 3,46 ГХц при повече от един. Новият процесор би трябвало да е съвместим със старите дънни платки, като ще се нуждае от ъпдейт на BIOS, за да заработи. Цената, на която може да се сдобиете с i7 980X, е $999 както на повечето Extreme Edition модели за последните години.

Westmere не е първият 6-ядрен процесор, като конкурентите от AMD представиха 6-ядрена версия на Opteron още в средата на миналата година, но за момента този модел присъства само на пазара за сървъри и работни станции. Редовите потребители ще могат да използват 6-ядрения AMD едва след края на Април.

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.