Bobcat и Brazos – ултрамобилната платформа на AMD

април 6th, 2011

Платформата

Цялостната платформа на AMD включва техния нов APU и FCH и се носи кодовото име Brazos. Тя ще се появи в две разновидности – Zacate, която ще е по-енергоемката версия и съответно с по-висока производителност, и Ontario насочена към нетбук компютрите и други свръхкомпактни устройства. APU в Zacate има TDP 18 Вт и още 4,7 Вт се консумират от FCH. Ще се предоставя в две версии – с две ядра с честота 1,6 ГХц (Е-350) и с едно ядро с честота 1,5 ГХц (Е-240). Графичният блок на чипа функционира с тактова честота 500 МХц и носи официалното название Radeon HD 6310. Ontario пък има 9 Вт TDP и 2,7 Вт за FCH. При това положение двуядреният модел е с честота 1 ГХц  (C-50), а едноядреният – с 1,2 ГХц (C-30). Графичната част функционира на 280 МХц и носи названието Radeon HD 6250. Brazos и Ontario консумират сумарно до 22,7 и 11,7 вата, което остава повече от консумацията на Атом, която е между 5,5 и 8,5 Вт  за мобилните версии на PineView и 10/13 Вт за настолните, като към тях трябва да се добави консумацията от 2,1 Вт за платформения контролер. Така свръхмобилните вариации се различават с едва 1 Вт, като по-мощните версии се различават с цели 7,5 Вт, но за техния целеви пазар това е от по-малка важност.

Asus E35M1-M ProЗа тестове ми беше предоставена дънна платка използваща най-мощната вариация на Brazos – Е-350. Платката е производство на Asus и използва необичания за този тип свръх компактни платформи Micro-ATX формат. За това пък насреща си имате пълноценна платформа – с един PCI Express Gen 2 x16 физически слот с 4х реална пропускателна способност, още един PCI Express х1 слот  и два нормални PCI слота. Налични са два слота за памет, което е максимума на платформата, и се поддържа до 8 ГБ оперативна памет. От 6-те SATA порта са реализирани 5 вътрешни и един под формата на ESATА конектор на задната планка на платката. 4 от USB портовете също за изведени там и 8 са с вътрешни конектори. Към тях се добавят и още 2  външни порта на задната стена, които обаче USB 3.0 съвместими, реализирани с помощта на AS Media контролер. На задната планка са разведени още и един PS/2 конектор, S/PDIF оптичен изход за звук, HDMI, DVI-D и DSUB конектори, изходите на звука от вградения 8-канален звуков контролер Realtek ALC887, Ethernet мрежов конектор (Realtek 8111E гигабитов интерфейс) и FireWire интерфейс. Изобщо разполагате с всички нормални изходи на една съвременна дънна платка и дори малко повече от средното ниво.

Тъй като Brazos не предвижда използване на процесорни цокли и замяна на процесорите, то APU и FCH са запоени за платката. За охлаждането им се грижи солидно изглеждаш алуминиев радиатор, което едва ли е сложна задача, предвид ниската консумация на платформата. От Asus са избрали изцяло пасивното решение в този случай, което заслужава само похвали, но са предвидили в комплекта и тънък 80 мм вентилатор, ако решите че пасивната работа не ви удовлетворява или използвате компактна кутия с твърде малък въздушен поток. За съжаление са предвидени само два конектора за вентилатори на дъното, но ако може да включите два вентилатора на кутията, която използвате, едва ли ще ви трябва и доставения с платката.

Приятна новост е използването на UEFI интерфейс за начално зареждане вместо порядъчно остарелият вече BIOS. Графичната среда на UEFI е значително по-удобна за работа и теоретично дори се поддържа използване на мишка. Заедно с това се скъсява доста прилично времето за инициализация и стартиране на системата (оценям го приблизително на 10 секунди в сравнение с BIOS еквивалент). Intel започна прехвърлянето към UEFI с появата на SandyBridge платформата, да се надяваме че и подобно предстои за AMD. В добавка Asus са оставили достатъчно настройки за овърклок, като може да увеличавате тактовата честота на системната шина и напрежението на APU, да настроите паметта в DDR3-1333 режим като и да контролирате таймингите й.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща