Bobcat и Brazos – ултрамобилната платформа на AMD

април 6th, 2011

Преминаваме към тестовете с реални положения, доколкото това може да се каже за PCMark Vantage. Учудващото в случая е, че няма нищо интересно за казване – Brazos напълно и убедително побеждава Congo. Безспорно в част от случаите влияние имат по-ниската пропускателна способност на паметта във Acer Ferrari One и значително по-бавния мобилен диск, а за Gaming тестовете значение има и доста по-бързото графично ядро. При все това не очаквах толкова убедително превъзходство на Brazos.

Малко вероятно е да използвате двата тествани компютъра за 3D обработка, но пък Cinebench е добър тест за проверка на изчислителните способности на процесорите. В резултат Bobcat демонстрира превъзходство над Athlon Neo, което обаче е под 10%. Изглежда 3-тия декодер компенсира донякъде предимството по тактова честота. За сметка на това графичното ядро в новата платформа превъзхожда масивно RV620 използваното в чипсета 780М.

Архивирането на свой ред е често използвана задача в ежедневната работа и за това използвах два популярни архиватора – WinRAR 4 и 7-zip 9.20. И двата бяха в 64-битовата си версия, като използвах вградените им тестове. WinRAR изглежда повече зависи от производителността на кеш паметта и от изчислителните възможности, така че Athlon Neo успява да победи E-350.  За сметка на това последния си го връща в 7-zip, който освен всичко други зависи от пропускателната способност на паметта.

Видео прекодирането е доста ресурсоемка задача, но не е напълно изключена от сферата на приложение на двете свръхмобилни платформи, например за прехвърляне на филм от лаптопа към мобилния телефон. За целта използвах стандартния х264 Benchmark 3.2 и CyberLink MediaShow Espresso 6.5. С последната програма прекодирах 155 МБ MPEG клип във формат за Nokia телефони, като използвах режим както с включено, така и с изключено ускорение от графичния процесор. В x264 двете платформи са много близко една до друга, докато в MediaShow Espresso Brazos има убедителни преднина. Ускорението от графичния процесор и в двата случая води до сравнимо подобряване на резултатите, което противно на очакванията ми не е особено голямо.

Браузването в интернет на свой ред пък е сред типичните приложения за този тип платформи, за това използвах два популярни онлайн теста за възможностите на платформите в интернет – Sunspyder и Peacekeeper. Браузърът, който използвах беше чисто новия към момента на тестване Internet Explorer 9. И отново Brazos има малко или повече убедителна преднина.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща