Bobcat и Brazos – ултрамобилната платформа на AMD

април 6th, 2011

3D игрите със сигурност не са сред най-типичните приложения на свръхмобилните платформи. В същото време от AMD много залагат на вградения графичен процесор, който заема повече от половината чип. Така че логично е да отделя известно време за изследване на производителността му. За начало популярните тестове от серията 3DMark, като използвах Entry профила за Vantage. Предвид двойното повече шейдерни процесори и текстуриращи модули и като се вземе предвид предимството като тактова честота едва ли е изненадващото огромното превъзходство на Brazos в 3DMark. Заедно с това новата платформа има и по-голяма сумарна пропускателна способност, дори ако сметнем наличието на DDR3-800 SidePort памет във Ferrari.

За тестовете в игрите бяха използвани следните настройки:

- Dragon Age: Origins – настройката за ефектите бяха Low, за текстурите бяха High.

- Just Cause – всички детайли на минимум, с изключение на качеството на текстурите, които бяха зададени на High.

- BattleField: Bad Company 2 – всички настройки на минимум.

- Neverwinter Nights 2 – ефектите бяха Low, текстурите High, а сенките бяха изключени.

- The Elder Scrolls IV: Oblivion – настройки Ultra с намалени приблизително на 1/3 дистанции на видимост на обектите.

- NFS: Most Wanted – профил High, разделителна способност 1024х768Използваната разделителна способност беше 1280х720 с изключение на NFS: Most Wanted. Отново превъзходството на Brazos e огромно, но като цяло трудно може да се каже, че е платформата е способна да се справи с новите игри, дори на намалени детайли, поне не и в тестваната резолюция. Не на последно място освен графичната производителност, в новите игри проблем представляват и бавните по съвременните стандарти процесорни ядра. Единствено Dragon Age: Origins може да мине за игруема, като в нея все пак има ситуации, при които процесора разваля цялостното усещане (тестът Denerim). В по-старите игри нещата стоят по-добре, като и трите игри са малко или повече игруеми. При тях не е проблем нещата да се подобрят, като се намалят още графичните детайли. Така че ако и да не е възможна играта в новите заглавия, то все още ви остават множество по-стари и стойностни игри, които да разцъквате в свободното време.

Възпроизвеждане на видео

Тук няма да ви дам конкретни числови стойности, тъй като не виждам смисъл. И двете платформи нямат проблеми с тежко кодираните видеофайлове или с гледането на видео с FullHD резолюция от Youtube например.  При това положение натоварването и на графичния процесор, и на процесорните ядра при двете платформи се колебае около и малко над 50%. Не са най-добрите възможни стойности, но все пак ви остава вариант да се опитвате да вършите и някаква друга работа. Единствената разлика между двете платформи е, че Congo все пак имаше проблем с гладкото възпроизвеждане на един от клиповете в Youtube,като пропускаше някои от кадрите. Разбира се при видео със стандартна резолюция натоварването е доста по-ниско. Пазликата с Atom е драстична, като при него изобщо не може да става дума за FullHD декодиране, ако не използвате Nvidia Ion платформата или Broadcom CrystalHD видеодекодиращ чип, което влияе доста негативно на цената. При 720p или по-ниски резолюции може да има проблем при по-тежко кодираните филми, например ако се ползва H.264 кодека.

Консумация

Сравнението на лаптоп и настолната система на пръв поглед е доста абсурдно, но ако извадим настрана абсолютните стойности, разликите при различните натоварвания могат да ни дадат идея за консумацията на отделните блокове. Макар че системата с Brazos консумира малко повече от мобилния компютър, разликата е много малка, а стойностите са просто смешни на фона на пълноценните настолни системи – пиковата консумация в трудно постижимата ситуация на силно натоварване едновременно на графичното и процесорните ядра е скромните 44 Вт. В същото време изглежда че двете Bobcat ядра имат с около 30% по-ниска консумация в сравнение, с използваните в Athlon Neo, като разликата между ненатоварения режим и рендирането със Cinebench е 8 Вт срещу 12 Вт. В същото време графичните процесори в двата модела изглежда консумират приблизително равно количество енергия – около 9 Вт. При HD Video възпроизвеждането дадените стойности са пикови, като в края на краищата се различават с едва 3 Вт.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща