Битката на двуглавите лами

април 15th, 2011

Резултатите


По традиция започвам с резултатите от подтестовете на 3DMark Vantage. От това не ни очакват особено големи проникновения, но все пак си струва да се отбележи факта, че изглежда тестовете GPU Particles и GPU Cloth не просто не показват високи резултати с два графични чипа (в сравнение с резултатите от предходната статия), а в действителност дори работят по-зле, като това се отнася в по-голяма степен за  модела на AMD. Другия интересен момент е резкия скок в производителността в теста Perlin Noise при включване на AUSUM режима за 6990, непропорционален на разликата в честота. Това се дължи на защитата против прекомерна консумация, която се задейства в стандартен режим, докато в овърклокнатия е изключена или със значително увеличена граница.


Ако се вярва на крайния резултат от 3DMark Vantage, то GeForce GTX590 би трябвало лесно да победи противника си от AMD. Това обаче не е точно така, а и по-често „предвижданията“ на теста на Vantage са неточни, отколкото обратното. Всъщност точно на обратно стоят предвижданията в по-новата версия на теста 3DMark 11 – според него пък Radeon HD 6990 би трябвало да има солидно превъзходство пред конкурента си от NVidia. Това също не е съвсем вярно. Както виждате ползата от този тип обобщени прогнозни изчисления на производителността е доста спорна.

Unigine Heaven пък има особено сериозни предпочитания към архитектурата на Nvidia заради по-сериозните й теселационни възможности. Това не се променя дори във версия 2.5 на програмата. При все това, най-вероятно заради доста ниската честота на GTX590 и подобренията в Cayman, разликите не са толкова драстични, колкото при първата среща на Fermi с моделите на AMD. Победа за GTX590.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща