Битката на двуглавите лами

април 15th, 2011

Заключение

Този път няма да ви покажа графиката цена/производителност. Radeon HD 6990 в стандартен режим усреднено е с 4,2% по-бърза от GeForce GTX590, като използването на AUSUM я увеличава до „невероятните“ 6%. В този случай обаче усреднената оценка може да бъде доста подвеждаща, тъй като графичните адаптери показват големи вариации в производителността в различните игри. За това в този случай според мен е далеч по-важно да разгледате използваните игри и да подберете тези, които играете или смятате да играете при определянето на предпочитанията си. Към това можем да добавим, че GeForce GTX590 е по-тиха, докато Radeon HD 6990 дори в AUSUM режим употребява по-малко електроенергия.

Всичко това е много хубаво, ако нямаше едно голямо „НО“. И това „но“ са информациите за дефекти при овърклок на GTX590, някои от които дори подкрепени и с видеоматериали. Свидетелство, че проблемът е сериозен, е и блокирането на промяната на напрежението в новите версии на драйверите. Предполагам доста ентусиасти са имали идеята за слагането на водно охлаждане и „изкъртване на зъбите“ от клок. Е, лошата новина е, че това няма да се случи – при стандартното напрежение овърклокърския потенциал на видеокартата е доста ограничен. Налага се впечатлението, че GTX590 е подготвяна да се бори със спазващ 300-ватовата PCI Express спецификация конкурент от страна на AMD, като може би компанията се е надявала да „мине метър“ с дефектите и овърклока заради чистата си производителност. AMD обаче изненадаха всички, като не просто направиха модел, който е по-бърз, а дори го и снабдиха с фабричен овърклок за всеки случай. В края на краищата изглежда GTX590 е една доста не-ентусиастка, ентусиастки насочена видеокарта.

Не на последно място и двете видеокарти са обявени на еднаква официална цена от $699. По лавиците на родните магазини обаче Radeon HD 6990 в момента може да се намери на цена приблизително 1200 лв. с ДДС, която на фона на предлаганата производителност, изглежда честно казано доста прилична, при все голямата абсолютна стойност. GeForce GTX590 пък се появи за 1400 лв – цели 17% повече за 4-6% по-ниска производителност.

Сумирайки всичко казано, мисля че е логично наградата ни “Ултимативен хардуер“ да попадне в Radeon HD 6990, която при все някои недостатъци, е наистина най-бързия графичен ускорител в момента и при която нищо не е спестено, като дори ви остава достатъчно място за овърклок.

AMD Radeon HD 6990 получава наградата:

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща