Битката на двуглавите лами

април 15th, 2011

Dragon Age 2 е още един нов представител в тестовия пакет и идва тъкмо навреме, предвид че предшественикът й вече не създава особени затруднения на графичните адаптери. Може да се поспори за качествата на двойката като игра, но безспорно графиката й много красива и доста тежка в същото време. Драйверът на NVidia, който използвах, беше от първите с включени оптимизации за играта, но изоставането на GTX590 е голямо. При все това играта е доволно игруема дори с тази производителност. Ultra настройките имат сериозен ефект и върху двете видеокарти, като изглежда при AMD нещата се изместват от шейдерите към пропускателната способност на паметта, за което свидетелства рязкото сближаване на резултатите в стандартен и AUSUM режим.


Dirt 2 беше рекламирана първоначално от AMD като доказателство на ползите от DX11, но с появата на Fermi е по-скоро трябва да я броим към благоприятните за NVidia игри. Показаните резултати са поредното доказателство. При все това дори в Ultra режим кадрите са над 100 за всички видеокарти, така че разликите са по-скоро от академично значение.

В теста в Civilization GeForce GTX590 има пълна и тотална доминация. Честно казано в това няма особена логика, освен ако от компанията не са активирали агресивно използване на разпаралелващите възможности на DX11, за които е оптимизиран енджина на играта, докато явно AMD още не са го направили. Предвид че резултатът е в „точки“ това може и да няма особен смисъл за вас, но е достатъчно да се каже, че производителността с всеки от адаптерите е повече от достатъчна за тази игра.


За финал две игри от една и съща поредица. По-старата от двете, Napoleon: Total War, определено предпочита решението на NVidia, като изглежда че играта е ограничена и от производителността на процесора. Това не е особено странно предвид неоптимизирания за многопоточна работа енджин. В същото време изглежда CrossFire просто не работи.  Липсата на разлика в производителността в Ultra режима при GTX590, както и внимателното наблюдаване на картина показа, че допълнителните настройки в драйверите не са активни. В същото време при AMD определено работи Adaptive AA, което в добавка с явно неработещия CrossFire режим води до драстичен спад в производителността.

В същото време новата версия показва точно обратното поведение, със силно изявени предпочитания към архитектурата на AMD с разлика достигаща до драстичните 68%. Това едва ли е учудващо, предвид факта, че играта е част от кампанията Gaming Evolved. Заедно с това, при все че в тази си версия играта все още ползва единствено DX9 режим, тя едновременно изглежда много по-добре от предшественика си и в върви много по-добре, като явно енджинът и е оптимизиран за многоядрени процесори. При NVidia се наблюдаваше и трептене на картина, както при AMD в Crysis 2. Ultra настройките имат минимален ефект, като при все това антиалайзингът не се активира. Изглежда целия спад се дължи на форсираната анизотропна филтрация.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща