Битката на двуглавите лами

април 15th, 2011

Crysis: Warhead при все уж оптимизирания си енджин, никога не е харесвала двучиповите решения. Нещо повече по време на тестовете поведението беше изключително непостоянно, като кадрите между отделните минавания варираха в големи граници и се наложи да проведа повече от нормалния брой тестови цикли. Показаните резултати са от най-бързия консистентен цикъл (поне два високи и сравнително близки резултат) . За това не трябва да ви изглежда странен факта че 6990 със стандартни честоти дава идентичен резултат с този в AUSUM режим. Явно Crysis ще бъде поредния отпътувал в небитието тест от пакета. Така или иначе му е крайно време.


И това не е случайно, тъй като  вече се появи наследникът му – Crysis 2. Макар че засега играта поддържа само DX9 режим и предоставя доста високи нива на кадрите, в бъдеще се очаква пач, който да добави и DX11 поддръжка. Заедно с това Crysis 2 беше играта с най-високо постоянно натоварване в теста, така че явно използва добре наличните ресурси. В този случай GTX590 се намести между двата режима на 6990, но изглеждаше по-ограничен от производителността на процесора в сравнение с моделите на AMD. При тях се наблюдаваше и странен бъг, като превключването между Crysis 2 и друго приложение, последвано от връщането в играта рязко повишаваше броя на кадрите, които иначе бяха на нивото на единична 6970. По всичко изглежда, че в по-новите версии на драйверите нещата са оправени, за това и оставих по-високите резултати в теста. При това нямаше загуба в качеството на графиката, изключая появилото се трептене на екрана, сякаш от недобра синхронизация в извеждането на кадрите. Кой знае какъв ефект от Ultra режима няма, като изглежда Crysis ползва собствен алгоритъм за AA, който работи и върху прозрачни текстури.

Battlefield: Bad Company 2 преди си падаше сякаш повече по моделите на AMD, напоследък нещата изглеждат по-изравнени. Поне в само с 4хАА. GTX590 отново „паркира“ между двете скорости на 6990 в по-слабо натоварващия режим. В Ultra обаче ударът по производителността е значително по-сериозен, като графичният адаптер изостава сериозно назад. При все това обаче 65 кадъра в секунда са повече от достатъчни.

В Just Cause 2 пък изглежда отново SLI/CF технологиите не работят, като натоварването на втория графичен чип е минимално. GTX590 на свой ред пък явно получава минимален прираст като успява да изпревари 6990 в по-слабия режим. Спадът в Ultra режима при AMD модела на практика отсъства, което би ме накарало да кажа, че нещата просто не работят, ако не беше подробността, че контролния панел на играта засече почти правилно указания отвън режим (8хCSAA).

Aliens vs Predator от край време си предпочита моделите на AMD, така че не е учудващо разположението на силите. Превъзходството е забележимо (10-15%), но не и особено фатално.

В Metro 2033 силите са доста изравнени с минимално предимство на Radeon HD 6990, като разликата се увеличава в Ultra режима. Предишните тестовe показаха, че активирането на теселацията дава предимство на Nvidia, а активирането на Depth of Field дава предимство на AMD. В края на краищата изглежда двете се уравновесяват, но остава леко предимство за 6990.

Mafia 2 пък има изявени предпочитания към архитектурата на Nvidia. Ultra режимът очевидно не работи и изглежда и при двете карти имаме ограничение от производителността на процесора, но при това моделът на Nvidia успява да постигне убедителна победа.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща