NVidia Fermi – графична архитекура от бъдещето или „наследник” на NV30?

май 22nd, 2010

Преминавайки към реалните игри, първо се срещаме със Far Cry 2. Силното представяне на GTX470, след Unigine Heaven, продължава и тук. Без АА двете карти са равни, като вероятно опираме в производителността на процесора. Усилването на АА режимите обаче позволява на новата карта на Nvidia да се дистанцира от Radeon 5870. На пръв поглед изглежда странно, предвид по-слабия резултат при текстуриране и за производителност на пикселните шейдери в 3DMark. Дори скоростта на запълване е малко по-ниска. Предполагам че тука се намесва специфичната конфигурация на РOП на GTX470 – те могат да обработва по 8 Z/stencil отчета на такт срещу само 4 при Cypress. Респективно това води до над 75% по-висока производителност. Предвид обилната растителност, много сенки и вероятно някои други характеристики на Dunia енджина ми изглежда доста вероятно това да е причината за победата на новия модел на Nvidia. При все това FarCry може да се играе спокойно във всяка от настройките и с двете карти, като дори минималните кадри в най-лошия случай са около 36 (5870 с 8хАА), стабилно над долната граница от 30 кадъра за комфортна игра.

GTX470 обаче бива бързо приземена в Crysis: Warhead, игра известна с пристрастията си към предишните поколения NV карти. Това е сред малкото места, в които превъзходството на 5870 пред GTX470 се покрива с показаното в GPU резултата на 3DMark. Разликата без AA е малко над 20%, като се увеличава до почти 30% при активиране на 4хАА. Интересното е че спада от AA при Nvidia е много по-сериозен в сравнение с този при ATI. Crysis Warhead е много тежка игра за цялата платформа, а не само за графичния адаптер, и мисля че в случая наблюдаваме точно платформено ограничение, което не е обезателно свързано с производителността на процесора. Всъщност нещо подобно наблюдавахме и в това ревю, по-конкретно при резултатите на 5750. И въпреки че Radeon 5870 успява да постигне доста над 30 кадъра, не може да се каже, че която и да е от двете карти успява да се доближи до комфортните нива – като особено минималните кадри са много ниски. Изглежда че активирането на AA освен всичко останало изчерпва и наличната памет на модела на ATI, тъй като в този случай се „наслаждаваме” на едноцифрени стойности на минималните кадри. По същество може да се каже че Crysis Warhead остава все още остава трудно покорим връх и за най-мощните видеокарти.

В BattleFiled: Bad Company 2 нещата не се подобрява съществено за младшия представител на Fermi – Radeon HD 5870 е по-бърз във всички настройки, макар че известно успокоение може да идва от факта че с увеличаването на режима на AA разликата се смалява. Заедно с това дори и с 8хАА двете карти осигуряват доста добър комфорт на игра с минимални кадри над 35 за секунда. При все това 5870 успява да се доближи съвсем близо до оптималните 60-те кадъра в секунда с 4хАА и дори да ги надмине, когато не се използва изглаждането на ръбовете, което за не се отдава на GTX470.

В Resident Evil 5 за съжаление явно имаме типичен пример на недостиг на процесорна производителност, за да има каквото и да е диференциране на производителността между двете карти. Едва с 8хАА почват да е забелязват някакви разлики. Явно ще трябва да се откажа от по-нататъшното използване на този тест.

Metro 2033 е постапокалиптичен шутър с впечатляващо детайлна графика, която обаче на максимални детайлни е толкова тежка че е неигруема с нито една от тестваните карти. Явно това ще е новият еталон, който да замени Crysis като най-тежка игра на пазара. Затова си поиграх повече с различни настройки. Както виждате без Теселация, АА и Depth of Field все пак са постижими относително комфортни кадри с 5870, докато GTX 470 се движи съвсем на ръба. Превъзходството на ATI е почти 20%. Включването на теселацията се отразява доста драматично на 5870, която губи почти 50% от производителността си и слиза под зоната на 30-те кадъра, докато GTX470 успява да се задържи на границата, но при минимални под 20 кадъра трудно може да се говори за какъвто и да е комфорт при игра. Активирането само на DoF, без теселация, удря сериозно и двете карти, като 5870 губи с една идея повече производителност, но остава доста пред GTX470. Все пак победата е пирова, като и двете карти падат в под 30 кадъра в секунда. Активирането и на двете опции забива нещата още по-дълбоко, като интересното е, че се запазва съотношението на силите от теста с DoF, а не от този с теселацията – Radeon HD 5870 е по-бърза от GTX470, като минималните 4 кадъра всъщност се равняват на почти 20%. В този случай и минималните кадри на Radeon HD5870 са по-високи, което ми говори че получените минимални 11 кадъра при теселацията са по-скоро артефакт от тестването с Fraps, тъй като в другото изиграване кадрите бяха 15. Накрая активирането на MSAA 4x сваля кадрите под 20, което прави играта напълно неигруема, но в този случай GeForce GTX470 успява да се измъкне на косъм пред 5870. Изглежда в този случай моделът на ATI почва да страда сериозно от недостиг на памет. Ефективно тази игра не може да се играе на максимални настройки с никой от графичните адаптери. По-мощната геометрична система на Nvidia се справя по-добре с теселацията, но при комбинирането и с DoF недостига на чиста изчислителна производителност се оказва по-важна от геометричните възможности на чипа.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща
  1. No comments yet.

  1. май 22nd, 2010