NVidia Fermi – графична архитекура от бъдещето или „наследник” на NV30?

май 22nd, 2010

Температура и шум

За съжаление не разполагам нито с ватметър, нито с шумомер на този етап и не мога да ви дам числови стойности на консумацията и нивото на шума. За последното обаче мога да свидетелствам с личните си впечатления. При отворена кутия двете карти са приблизително еднакво шумни, особено на фона на шума от захранването, при затворена кутия, оставена на „открито” GTX470 става малко по-шумна, като в нейна „полза” действа и малко по-големия шум на захранването заради натоварването. Като цяло обаче нивото е търпимо. Проблема настава при вкарването на кутията под бюрото където обикновено я държа при провеждане на тестове. Това води до увеличаване на околната температура с 4-5 градуса и води до рязко повишаване на оборите, при което воя от турбината на GTX470 спокойно надвиква този от захранването, а към него се добавя и един особено неприятен високочестотен писък, който прави шума на картата особено отчетлив. Принципно бихте могли да играете и в този случай, но със сигурност ще се наложи да увеличите тонколоните, или ако ви е невъзможно по различни причини (капризни съседи, малко дете в съседната стая) – да прибегнете до слушалки. Съгласете се, но всичко това не способства за по-доброто преживяване на играта. За сравнение при 5870 турбината стоеше във всички случаи на 40% (при GTX470 бяха 72% в най-тежкия случай и около 60% при затворен капак), като само температурата варираше малко. Картата в никой случай не е безшумна така, като шума може да се различи на фона на останалите в кутията, но липсват дразнещите високочестотни нотки и като цяло е под нивото на 470. Ефективно вкарването под бюрото действа като нормалното повишаване на стайните температури през лятото, освен ако не разчитате на климатик. И това са температури отчетени при натоварване с Metro 2033. При максимално натоварване с OCCT/Fur Mark или някоя програма за GPGPU изчисления, нивото на шум вероятно ще е още по-високо. При ненатоварен режим и двете карти бяха практически безшумни.

Охлаждащата система на GTX470 е едновременно доста мощна и в същото време графичния адаптер функционира при товар постоянно при температури над 90 градуса. А това при всички случаи не е добре за цялостното охлаждане в кутията ви, въпреки че горещия въздух се изкарва навън. Температурата, която засякох с Metro 2033 беше 92 градуса след около 10 мин игра, като тогава беше достигнала стойност, която беше равновесна. За сравнение при 5870 температурата беше 85 – отново сравнително висока стойност. Разликата при двете карти обаче беше че на пипане, моделът на ATI пареше само около чипа, като с отдалечаване от него температурата доста намаляваше на усещане от пареща до доста топла. При GTX470 пареше горе долу половината карта, и само в по-крайните зони температурата спадаше на усещане до много гореща. Разбира се това не са точни измервания, така че приемайте ги както искате, но определено разликата в официалната консумация няма просто така къде да се дене.

Заключение

Предвид краткото време, което имах за тестове се наложи да спестя доста от нещата, които исках да направя с двете карти, а именно да тествам и производителността след овърклок, производителността при GPGPU изчисления, работата с видео и други. Така че това може да считате по-скоро за превю на производителността на Fermi в игрите. Ако по-нататък имам време и възможности може да ви представя отделна статия посветена на споменатите пропуснати моменти. За сега обаче фактите са следните – архитектурата Ферми е доста интересна и има някои достойнства, като може би най-важното е появата на разпределена обработка на геометрията. При все това първата й реализация изобщо не е лишена от недостатъци – от една страна са проблемите с производството, ниския добив и голямата консумация, от друга е сравнително небалансираното съотношение между функционалните блокове. Fermi има много мощна геометрична подсистема и ROP блокове за сметка на относително слаба изчислителна и текстурираща секции. За съжаление повечето съвременни игри имат общо взето обратните изисквания – все още скоростта на текстуриране е от критична важност, както и производителността на шейдерните операции, докато игрите са все още с не чак толкова много полигони. В резултат на това GeForce GTX 470 изостава средно с 8% зад Rаdeon HD 5870 при еднаква цена. Средната оценка обаче скрива факта, че в много случаи графичния адаптер изостава с 10, 20 и дори 30% зад модела на ATI в различните игри и настройки, докато по-ярките му победи се свеждат единствено до FarCry 2. Новия модел на NVidia предлага забележимо по-нисък комфорт на игра спрямо Radon HD 5870 в игри като Metro и Crysis и донякъде в BattleField Bad Company 2 и Dirt 2, макар че там нещата са доста добре като цяло. При все това, ако искате да използвате PhysX в малкото игри, в които има реална полза от него, или пък сте се вързали на 3D Vision хорото, разликата в производителността няма да е толкова важна. Остава обаче и факта че GTX470 е една доста шумна и гореща карта. За съжаление това означава че може да се наложи да направите допълнителни инвестиции за по-мощно охлаждане, нова кутия или захранване, ако искате да се възползвате от картата през лятото.

И все пак ако наистина трябва да се отговори на въпроса в заглавието, какви са изводите? Да, архитектурата е доста напредничава, но за съжаление тази напредничавост е донякъде е заплатена с производителността в съвременните игри. При все това Fermi има много добра производителност в новата версия на DirectX, което не можеше да се каже за NV30/GeForce FX. Може би по-адекватно би било сравнението с R600/Radeon 2900XT от конкурентната компания ATI, която също беше сякаш твърде напредничава за времето си архитектурата, закъсняла много с появата си на пазара, изоставаща от флагмана на конкурентната компания, гореща и шумна. И все пак всички знаем какво успяха да постигнат ATI в последствие използвайки този чип като основа. Сигурност Fermi не е продукта, който всички очакваха (по един или друг начин), но той поставя една доста солидна основа за бъдещите продукти на Nvidia.

Инж. Димитър Чизмаров.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща
  1. No comments yet.

  1. май 22nd, 2010