NVidia Fermi – графична архитекура от бъдещето или „наследник” на NV30?

май 22nd, 2010

Макар че графиката на Dragon Age: Origins не изглежда като твърде тежка, все пак успява да натовари графичните адаптери достатъчно, за да се покаже някакво диференциране, за разлика от Resident Evil 5. Без АА очевидно имаме ситуация, при която производителността зависи основно от процесора, като минималната разлика може да се отдаде по-скоро на нормалната вариация при тестването с FRAPS. При 8хАА обаче по-голямата текстурираща производителност на Radeon 5870 му два известно предимство. И с двете карти играта се игре перфектно, давайки доста над 60 кадъра средно, като минималните са цели 56 в най-лошия случай (GeForce GTX470 с 8хАА).

Dirt2 е наследник на популярните автомобилни рейсъри Grid, Dirt и собствено на серията Colin McRае Rally. Това е и първата игра от жанра, която поддържа DX11, който се използва за теселация на тълпите около пистите и водата в локвите при преминаване, смекчаване на сенките и някои други дребни подобрения в картината. Явно обаче нивото на теселация не е достатъчно високо, за да покаже геометричните възможности на GTX470, нито пък има нужда от висока Z/stencil производителност. При това положение много по-високата текстурираща и изчислителна производителност позволяват на 5870 да удържи стабилна победа пред представителя на NVidia. Нещо повече – с увеличаване на нивото на АА, разликата се увеличава, обратно на поведението в повечето случаи, като при това 5870 през цялото време остава над оптималните 60 кадъра в секунда, докато при 8хАА GTX 470 пада на 55. Играта при все това остава доволно приятна, с над 43 кадъра в секунда минимално.

Не много по-различно е положението в H.A.W.X., като във всички случаи Cypress запазва не голямо, но все пак стабилно предимство пред GTX470 в рамките на 6-9%. При положение обаче че всяка от картите вади много над 60 кадъра и двете графични карти се справят отлично с играта и дебата за производителността в този случай има само академична стойност.

Battleforge е предпоследното заглавие и се явява първата игра, която поддържаше DX11, макар и само чрез Compute Shader. Играта демонстрира интересно поведение, като без АА разликата между двата графични адаптера е огромна – цели 30%. С увеличаване на АА обаче тя бързо се съкращава до практически равен резултат в 8хАА. Заедно с това минималните кадри демонстрират много голямо непостоянство (при първото стартиране са твърдо в едноцифрената зона,  при второто са доста нагоре) и изглежда се засичат в самото начало на теста, тъй като след това всичко върви гладко. Предвид голямата вариация именно в минималните кадри при ATI съм склонен да мисля че на картата при включване на AA почва да не й достига и памет, което води до драстичното скъсяване на резултата. Неизбежно може би се намесва и постепенното изместване на натоварването от изчислителните модули към РОП блоковете. Предвид че това е стратегическа игра обаче нужните кадри за комфортна игра са по-скоро 40 отколкото 60, така че играта е перфектно игруема. Все пак Nvidia показваше стабилно по-високи минимални кадри, но пък 5870 успя да премине границата даже от 60 кадъра без АА и беше много близо с 4х.

Накрая „древната” World in Conflict, която използвам вече близо 3 години в тестовете, но все още показва завидна устойчивост спрямо най-мощните графични адаптери. Изглежда обаче се приближава и за нея времето в което ще излезе в пенсия. Играта демонстрира една от малкото победи на GTX470  в реалните игри, като без АА успява да измъкне 6% преднина. При включване на AA обаче резултата става практически равен. Малката вариация в резултатите между настройките обаче ми говори, че играта все пак в известна степен опира в производителността на процесора.

Накрая нека да обобщим получените резултати от игрите. Усреднявайки данните по различните резолюции получаваме най-голямо предимство на 5870, когато не се ползва АА, като то е 11%. Разликата намалява на 7,2 и 5,4% с увеличаването на АА, но имайте предвид че не всички игри са тествани в тези режими. Накрая средната оценка от всички тестове показва 8% предимство за ATI. Друг вариант на статистическо разбиване на данните е по според разликата, която демонстрират графичните адаптери. При това положение картината изглежда доста зле за Nvidia, като в никой случай новия графичен адаптер не успява да даде над 20% прираст спрямо 5870 и само в един случай дава повече от 10%. Два пъти разликата е 5-10%. Най-често двата графични адаптера завършват с практически паритет със съотношение до 5% в полза на единия от двата, но това са само около 30% от случаите. Все пак именно те способстват за изглаждане на осреднените оценки. В полза на 5870 с 4 минимални победи с 5-10%, 6 с над 10% преимущество и 5 с над 20%. В последните два случая повечето са без антиалайзинг, но все пак модела на ATI записва по една победа с над 20% с 4х и с 8хАА, докато 4 от 6-те победи с над 10% са при 4хАА режим и една при 8хАА. Предвид че повечето игри са с отлична производителност, не е лошо да се погледне резултата в двете игри, които все още представляват трудност – Crysis: Warhead и Metro 2033. Е, първата може и да сте я изиграли, но втората тепърва ви очаква. Все пак показателното е, че и в двата случая при игруемите настройки предимството на ATI е голямо.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща
  1. No comments yet.

  1. май 22nd, 2010