AMD Radeon HD 7970 – новият властелин на графичния небосклон

януари 27th, 2012

Заключение.

И така струва ли си Radeon HD 7970? Честно казано отговора на този въпрос е доста труден. Ако съдим само от 3D приложенията в стандартен режим – имаме средно 32% прираст в игрите и 42% в синтетичните тестове. В същото време цената на графичния адаптер е с 50-70% по-висока. На пръв поглед не е особено добра сделка. Тук идва момента с овърклокването, при което производителността нараства с 59% и 69% съответно и прави нещата доста по-поносими, дори ако ги намалите с евентуално 10-тина % прираст от овръклокването на Radeon HD 6970. Особено голяма полза ще имате в игри като Crysis 2, Battlefield 3, Shogun 2: Total War, Dragon Age 2, в които разликата е достатъчна за съвсем различно изживяване спрямо по-стария модел. В същото време има цял куп игри, за които Radeon HD 7970 е просто твърде бърз във FullHD режим, като това са сравнително нови заглаввия като TESV: Skyrim, F1 2011, DeusEx, Civilization 5. Вярно е, че използваният процесор не е сред най-добрите решения за игри, но все пак дава поне 60 кадъра в секунда, което е достатъчно да задоволи изискванията за комфортна игра. Тоест ако играете подобни игри, ползата от Radeon HD 7970 за вас е почти никаква. Заедно с това далеч не всеки овърклоква, макар че сред хората които бих дали толкова пари за видеокарта овърклокващите са доста голям процент. Не на последно място, върховите ускорители винаги са идвали с премия към цената, така че в известен смисъл макар и на нас потребителите да не ние особено приятно, в цената има известна логика.

Има обаче и още един фактор и това е изчислителната производителност. В това отношение напредъка на Tahiti е просто феноменален, все едно от AMD са използвали познатите от приказките 7-левгови ботуши. Честно казано доста е странно да виждаш првъзходство в пъти и то нееднократно. В този смисъл, ако имате някакви приложения, които използват активно GPGPU изчисления и са способни да използват графичните процесори на AMD то покупката на Radeon HD 7970 е 100% оправдана.

Във всеки случай, независимо дали ви изглежда като добра или лоша сделка, то сигурното е, че Radeon HD 7970  към момента е най-бързият едночипов графичен ускорител с едно сериозно предимство. Още повече че може да мине и за най-бързият графичен ускорител изобщо, тъй като на практика двучповите модели GeForce GTX590 и Radeon HD 6990 са изчезнали от пазара. И в този смисъл новият графичен адаптер с пълно право заслужава титлата “Ултимативен Хардуер”.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща