AMD Radeon HD 7970 – новият властелин на графичния небосклон

януари 27th, 2012

Radeon HD 7970

За разлика от обикновено, когато компанията анонсира на куп две версии на графичните адаптери на базата на новия си чип (условно по-бърза XT и по-бавна Pro версия), този път ще трябва да се задоволим единствено с върховия модел Radeon HD 7970, като по-бавната версия 7950 се очаква да се появи в сами край на Януари. В 7970 се използва пълната спецификация на чипа, като тактовата му честота е 925 МХц, скромно увеличение над 880 МХц при Cayman, а тактовата честтота на паметта остава същата – 1375 МХц (5500 МТ/с). Заедно с това обемът на паметта е умопомрачителните 3 ГБ, което най-вероятно е направени с прицел към Eyefinity резолюциите.

На пръв поглед в чисто количествено отношение подобренията в Radeon HD 7970 не изглеждат особено сериозни спрямо 6970 – 3,79  срещу 2,64 TFlop/s изчислителна производителност, 1850 срещу 1760 млн. полигона в секунда, 118,4 срещу 84,5 Гтексела/с, 29,6 срещу 28,2 Гпиксела/с и 264 срещу 176 ГБ/с пропускателна способност. Или като едва 40% превъзходство при изчисленията и текстурирането, само 5% повече полигони и скорост на запълване и 50% повече пропускателна способност. И това при 60% повече транзистори. Но явно новия чип ще трябва да разчита по-скоро на по-ефективната си архитектура, а и предстои да видим как ще се справя при GPGPU изчисленията.

Самата карта запазва дължината от предишните поколения, приблизително 27 см. На пръв поглед си личат промените в охлаждащата система, като капака не е рязко отсечен както в предишните версии, а завършва в плавна извивка. Заедно с това зоната около вентилатора е с по-малка ширина, което трябва да позволи доста по-ефективната работа в  CrossFire конфигурации, когато платките са плътно разположени една до друга. Променена е геометрията на вентилатора, като лопатките вече са по-широки, позволяващи засмукването на повече въздух при сходни обороти с предишното поколение. Самият радиатор също е претърпял промени, като е дори по-голям от този в 6970. Заедно с това вторият DVI порт е премахнат, което е позволило да се разшири значително отвора за изкарване на горещия въздух. Останали са 4 конектора – един DVI-I, един HDMI и два miniDP. Според обещанията на компанията, за да се компенсира премахнатият порт, всяка от продажните бройки трябва да идва с HDMI към DVI конвертор. Консумацията на графичния адаптер се изчислява като типично около 210 Вт с PowerTune лимит от 250 Вт. Последният може да се увеличи от потребителя с до 20%, като от AMD са разчели графичния адаптер да може спокойно да работи при тези 300 Вт консумация.

Единствения по-сериозен недостатък,  е официалната цена от $549 или 499 евро за Eвропа. От много години ATI и приемника й AMD не са се престрашавали да искат толкова много пари за върховия си модел. От друга страна за това има и някои чисто технически оправдания – новия, по-скъп процес, доста по-сложната от преди платка и повечето чипове памет. В България това се пренася като минимална цена от 1049 лв с ДДС към момента, което честно казано е трудно за оправдаване, предвид че 6970 може да се намери вече и за малко над 600 лв с ДДС.

Овърклокване

И тук нещата стават доста интересни. Според официалните данни на AMD 1 ГХц овърклок е на практика гарантиран, като много от картите се клокват до 1100 МХц и доста до 1200 МХц. Не само това – от компанията този път са били особено щедри с лимите на собствения им инструмент Overdrive, включен в пакета на драйверите – свободни сте да повишавате честотата до с по 200 МХц за процесора и паметта! Това означава 1125/1575 МХц максимум или 21% за чипа и 15% за паметта. От AMD никога досега не са били толкова смели, като обикновено се ограничават в рамките на по 5-10% за всеки от двата показателя. Още по-интересното е, че масово в ревютата по света тези граници се покриват без проблеми. Семпълът, с който разполагах за тестването, не успя да се справи с максимума по чип, като постигна „едва“1100 МХц. За щастие към момента на тестването беше появила нова бета версия на MSI Afterbuner с поддръжка на Tahiti. Благодарение на това успях да заобиколя ограниченията на Overdrive, като се оказа, че от 7970 има още много да се изтиска – крайния резултата беше 1200 МХц на чипа при 1,225 В и 1790 МХц (7160 МТ/с!) за паметта, като за в последния случай опрях отново в ограниченията, този път на Afterburner.

Честно казано съм изненадан от тези възможности, като обикновено върховите версии на AMD са много близо до максималните възможности на чипа. Например тестовият семпъл на Cayman успя да се справи с едва 925 МХц при стандартно напрежение и 975 МХц с повишено до 1,3 волта такова. Всичко това ми говори, че от АМД са били изключително консервативни по отношение на 7970, която явно има достатъчно запас, за поне 1050-1100 МХц стандартна честота. Причината вероятно е в и без това достатъчно високата консумация и може би в несигурността на добивите на едва стартиралия масово производство процес. Надявам се след няколко месеца, когато нещата се стабилизират, да видим нова, по-бърза версия на графичния адаптер.

Един от въпросите, които си зададох при феноменалния овърклок на паметта беше „А наистина ли има нужда от толкова бърза памет?“  Все пак ширината на шината на паметта е увеличена с 50%, а изчислителните ресурси – с едва 40%, т.е. предполагаемо чипът трябва да има солиден запас от пропускателна способност. За това проверих скалирането в AvP Benchamаrk и в Just Cause 2 в демото Dark Tower. Причината да избера тези две игри е отличната повторяемост на резултатите, което позволява лесно да се видят тенденциите, без да се размиват от статистически грешки. Избрах да тествам в различни комбинации от 3 честоти на чипа и 3 на паметта – стандартната, лимитите на Overdrive и максималните постигнати от мен честоти.
Резултатие бяха неочаквани – изглежда Tahiti е доста гладен за пропускателна способност чип! Както виждате дори при стандартни настройки особено с активиране на антиалайзинг, овърклокването на паметта носи ясни ползи. И те се увеличават сериозно с увеличаване на тактовата честота на графичното ядро. На практика ако запазите честотата на паметта на стандартното й ниво и овърклокнете чипа до 1200 МХц няма да получите по-голям прираст в сравнение с 1125/1575 МХц честотите от Overdrive. Така че, за да се възползвате в пълна степен от 1200 МХц, то овърклокването на паметта колкото се може повече е задължително условие. В този случай разликата може да достигне близо 30% спрямо стандартния режим! Нещо което почти никога не се случва с върховите модели в дадена фамилия.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща