AMD Radeon HD 7970 – новият властелин на графичния небосклон

януари 27th, 2012

Консумация и шум

Макар че тук ще ви дам отчети на консумацията, трябва да имате предвид няколко фактора. Преди всичко семпъла на 6970 е снабден с изключително ефективното охлаждане Arctic Accelero Xtreme 2 Plus. Тъй като за сглобяването му се използва термолептило, което е за еднократна употреба, реших да оставя графичната карта в текущия й вид. А това е важно при възприемането на диаграмите, тъй като понижената температура се отразява сериозно и консумираната електроенергия. В случая би трябало да добавите поне 30-ина Вт. към резултатите на 6970, за да бъде вярно сравнението. Втория фактор е използването на овърклокнат FX-8120, който в никой случай не е икономичен чип. На практика максималнато му  консумация в този режим е около 250 Вт., а голямата разлика в производителността в игрите, води и до по-сериозно използване на процесора, който в този случай може да окаже сериозно влияние на крайния резултат.

В ненатоварен режим, въпреки че 6970 използва алтернативен охладител, 7970 по-казва по-добри резулти. Тактовите честоти спадат до сходни нива, но явно новият технологичен процес и вероятно някои усъвършенставания в clock gating технологията са довели до няколко вата по-ниска консумация. Новия Zero Core режим е също от полза, като спестява още 12-13 Вт (като отчетем ефективността на захранването) и съм склонен да се съглася с прогнозната стойност от 3 Вт консумация в този случай.

При натоварване нещата на пръв поглед не изглежда толкова добре, но припомнете си какво ви казах малко по-горе. Разликата в охлаждането и овърклокнатият процесор оказват влияние дори в OCCT, тъй като натоварването от 7970 е достатъчно сериозно, за да предизвика покачването на тактовата му честота до 4,4 ГХц., докато с 6970 остава в най-ниското енергийно състояние. В общи линии бих казал, че в стандартен режим 7970 би трябвало да е равностойна или дори малко по-икономична от 6970, за което говори и факта че при по-стария модел все пак имаше някои случаи на активиране на PowerTune лимита, докато със Tahiti това никога не се случи. В същото време овърклокването, съчетано с повишаване на напрежението води до сериозна разлика в консумацията, което е неизбежен страничен ефект. Все пак разликата в игрите е 50-70 Вт, което според мен е оправдано предивид увеличената производителност. Изненадаващо, най-голяма е разликата при копаенето на биткоини, но в известен смисъл това е нормално, поради факта че програмата натоварва максимално графичното ядро, а именно неговото напрежение е увеличено. В общи линии в тоя случай е може би по-добре да се ограничите до 1100 МХц, постижими и със стандартно напрежение.

Няколко думи и за шума – новият охладител използва по-агресивни профили на вентилатора, което от една страна е добре, тъй като никога не видях в стандартен режим температурите да надвишават 80 градуса. Всъщност дори в DiabloMiner и OCCT нямаше повече от 76-78 градуса. Заедно с това при евентуалната замяна на охлаждането с някой алтернативен вариант може да се задоволите и със стандартния профил, предвид по-агресивните настройки, тъй като при 6970 стандартните настройки водят до прегряване на VRM схемата, дори с Accelero Xtreme. От друга страна това означава и че новата карта не е по-безшумна от старата, макар че има този потенциал. Заедно с това не мога да кажа и че е по-шумна, тъй като оптимизираната турбина и променената задна планка дават по-ниско ниво на шум при сходни обороти с охлаждането на 6970. На практика 42% на 7970 се възприемат като 34-37% при стартото охлаждане, а 50% отговарят на примерно 42% – т.е. при сходен шум получавате около 10 градуса по-ниски температури. И разбира се винаги може да пренастроите профила с помощта на MSI Afterburner или Sapphire Trixx.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща