AMD Radeon HD 7970 – новият властелин на графичния небосклон

януари 27th, 2012

Резултатите

За начало, както винаги – 3DMark.


В синтетичните тестове на Vantage има няколко интересни момента . От една страна производителността на текстуриране е увеличена малко повече от очакваното, което вероятно се дължи на подобрeната кеш архитектура. Разликата обаче е достатъчно малка, едва няколко процента. В същото време при скоростта на запълване скока е наистина с 50% повече, както твърдят и от AMD, тъй като този подтест винаги е бил ограничен от пропускателната способност на паметта. Доста интересен е и огромния скок в теста Parallax Occlusion Mapping, който представлява много сложен шейдер с много разклонения. Изглежда новата архитектура има голям напредък в тази област. В същото време в преди всичко геометричните GPU Cloth и GPU Particles разликата се смалява на 20-тина%, но това на свой ред е доста повече от очакваните 5% повишение заради тактовата честота. Накрая в Perlin Noise, който е относително прост шейдер, но с много изчисления, новата архитектура не се представя по най-добрия начин, като разликата е по-малката от очакваната – само 30%. Тук обаче трябва да кажа че този резултат е при увеличен с 20% лимит на PowerTune за Radeon 6970, докато в стандартни условия резултата е едва 152,32 – така че макар да не изглежда, че има подобрения откъм чиста производителност, то Tahiti е с доста по-добро съотношение производителност/ват при подобни тежки изчислителни ситуации. Струва си да се отбележи и че овърклокването на 7970 се отразява почти линейно спрямо разликата в честотата на показателите в синтетичните тестове.

Крайният резултат на Vantage, особен за овърклокнатата 7970, изглежда че е ограничен малко или повече от процесора. Макар FX серията на AMD да не са най-блестящите геймърски процесори, все пак на 4,4 ГХц би трябвало да дават достатъчно висока производителност. Разликата между 6970 и 7970 е само около 30%, а овърклокът добавя около 8%


Малко по-добре стоят нещата във 3DMark11, като разликата е 33% в Performance и очакваните 40% в Extreme. Овърклокването добавя солидни 20-27%, което съвсем не е за пренебрегване. Heaven натоварва по-сериозно с теселация графичните адаптери и позволява на Tahiti да блесне – 44% при умерено ниво на теселация и цели 63% при екстремното ниво! Явно наистина от AMD сериозно са се занимали да компенсират изоставането от NVidia в тази област. Овърклокването отново дава 25-26% прираст, отлична стойност при 29,7% овърклок за чипа, като в екстремния режим овърклокнатата карта е над два пъти по-бърза от 6970.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща