AMD Radeon HD 7970 – новият властелин на графичния небосклон

януари 27th, 2012

Прехвърляйки се към игрите попадаме в интересна ситауция – в стандартния 4xAA мултисемплинг режим 7970 е по-бърза от 6970 в AvP Benchmark и в Dragon Age 2, но при активирането на допълнителните опции производителността й рязко спада. Какво се случва? Първо, очевидно е, че за 6970 натоварването липсва, което означава че Adaptive AA не се е включил. И това е нормално, тъй като този режим се поддържа само за DX9 игри в драйверите за Cayman. За Tahiti обаче, малко след провеждането на тестовете, се появи нов драйвер, в който вече официално е представена ранна поддръжка на AAA за DX10 и DX11 игри. Според мен в случая тази възможност е била налична дори в първия ревю драйвер и е проработила за тези две игри. И все пак въпреки допълнителното натоварване 7970 запазва достатъчно прилично ниво на производителността, като в Dragon Age 2 дори остава над 6970. Разликата в 4хАА е 17 и 30%. Овърклокването пък добавя отличните 20-27%, на което на практика означава все едно 1-2 стъпки нагоре в стандартния ред на графичните адаптери! Така разликата достига 48-57% спрямо старото поколение. Дори да извадите 10% колкото би бил прираста от овърклок на 6970, разликата пак остава достатъчно сериозна.Skyrim е единствената DX9 игра в теста и е почти напълно ограничена от производителността на процесора. В този смисъл е и още едно от изключенията, като в 4хАА режим няма разлика между видеокартите. Активирането на 8хEQАА, FXAA и ААА обаче показва какво се случва в действителност с Cayman при работа в тези настройки – производителността му се срива до неигруемите 28 кадъра в секунда. В същото време 7970 на практика не усеща разликата, отново защото е основно ограничена от процесора. И все пак това е достатъчно сериозна атестация за новия чип, предвид над двойната разлика в този агресивен режим. От овърклокването в случая няма особена полза, като дори режима с екстремни настрийки дава само няколко кадъра.

Shogun 2:Total War пък е в другата крайност, демонстрирайки огромното превъзходство за Tahiti. Вероятно тук влияние имат огромния брой полигони, които се налага да се рендерират заради големия брой единици на бойното поле, както и множеството нови DX11 базирани ефекти. В този случай, въпреки че AAA би трябвало да не работи за Cayman, той драстично губи производителност, като вероятно „заслугата“ за това лежи изцяло на плещите на 8хАА режима. В полза на това говори и разликата, която достига до 66%, много повече отколкото е нараставането на изчислителните възможности на чипа и дори на ROP-производителноста му. Вероятно в този случай става дума за комбинация от всички предимства на GCN. И все пак в тази игра дори овърклокнатата 7970 не успява да даде достатъчно кадри за нормална игра в Ultra режима. В същото време при ползване на 4хАА овърклокването добавя отличните 26% прираст , като достига 45 кадъра в секунда – повече от достатъчно за подобен тип игри. И все пак бих препоръчал, ако искате всички други ефекти да са на максимум да използвате морфологичен АА, който се поддържа от енджина на играта, при което отново ще имате изгладени ръбове, но пък производителността ще е с около 50% по-висока.

Just Cause 2 е единствената чисто DX10 игра в тестовия пакет. Интересното е, че най-сериозно натоварващото от 3-те вградени демота – Concrete City, се оказа в известна степен ограничено от процесора, като в стандартния 4хАА режим не успяваше да натовари на 100% Tahiti. За това добавих и Dark Tower, което, въпреки по-високите постигнати кадри, успява по-добре да се справи с тази задача и вероятно ще използвам него за в бъдеще. При все това, във всички случаи 7970 успя да постигне стабилно превъзходство над 6970 – между 32 и 40%, дори в режима с активран ААА, който би трябвало да удря по-сериозно по производителността на новата видеокарта. Разликата е в рамките на по-високата честотата и увеличения броя клъстери, което означава че играта на практика не е ограничена от ROP производителността. Овърклокването носи между 10% в най-процесорно ограничения режим  до 28% в най-натоварващия, като разликата в чистата производителност достига 70% спрямо 6970. Отново – дори и с известна компенсация заради възможността Cayman да се овърклокне на свой ред, то новия чип ви носи над 50%.

BattleField: Bad Company 2 e преди всичко DX10 игра, но използва и някои възможности на DX11. При нея разликите между 7970 и 6970 са сред най-малките – едва около 20% в 4хАА режима, намаляващи до 11% в Ultra настройките (отново при 6970 не работи ААА, и спада е обусловен само от 8хАА). В същото време овърклокването дава много сериозен прираст (18-26%), което говори, че няма процесорно ограничение. Вероятно малката разлика се дължи на особености на графичния енджин на играта или на все още ранните драйвери за 7970.

Накрая, Crysis 2 и Battlefield 3 са още две игри активно използващи DX11 и демонстриращи възможностите на новата архитектура. В стандартния режим разликата е 45% и 48% съответно, като предвид спецификите на игрите трудно може да се каже дали се дължи на по-голямата пропускателна способност на паметта, усъвършенстваната шейдерна архитектура или на ускорената теселация. Най-вероятно е комбинация от всички фактори. За съжаление 6970 не успя да се справи с Ultra режима в BattleField3, като причината е в EQAA технологията, която води до забиване на играта твърде бързо след зареждането й. И в двете игри използването на допълнителните ефекти води до много малък спад в производителността на 7970, така че 6970 просто няма никакъв шанс за добро представяне. Прирастът от овърклокването е между 15 и 27%, което за пореден път показва колко сериозен потенциал остава неразкрит в 7970. Благодарение на това и в двете игри видеокартата преминава границата от 60 кадъра в секунда, която обозначава перфектната игруемост. И още нещо, което трябва да се отбележи – за разлика от повечето други игри, в които разликата минималните кадри беше от същия порядък както при средните, в Crysis Radeon HD 7970 ви предоставя цели 70% прираст, спрямо 45% при средните. По същество това означава много по-добра игруемост.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща