Radeon HD 7700 – най-накрая замяна на Juniper?

март 4th, 2012

Овърклокване

Заразен от постиженията с Tahiti, естествено исках да видя до къде се простират възможностите на новия чип и може ли да се изцеди още от него. За щастие последната бета версия на MSI Afterburner нямаше проблеми с управлението на напрежението и крайният резултат беше прекрасните 1200 МХц на чипа при 1,237 В напрежение и 1465 МХц (5860 МТ/с) за паметта, като последната просто опря в границата на възможностите на програмата. При това се наложи сериозно увеличение на обортите на вентилатора, който вече далеч не беше тих, нов се пак оставаше поносим през повечето време, а температурите не превишаваха 80 градуса, освен в OCCT.

Както може да се очаква CapeVerde е много силно ограничен от паметта чип, предвид че разполага с 33,7% от изчислителните и текстуриращите и 54% от растеризиращите способности на 7970, но едва с 27% от пропускателната способност. При това 7970 също беше гладен за пропускателна способност адаптер, а Cape Verde е дори по-лаком. И в същото време противно на очакванията, дори да овърклокнете само графичното ядро, графичният адапетр ще ви се отблагодари с повишена производителност, макар и в доста по-малка от очакваната степен. А това е доста странно, тъй като при предишните ми срещи с ограничени от производителността на паметта графични адаптери (например моделите от серията Radeon HD 4600), скалирането по честота на ядрото е било практически нулево, ако не се повиши и честотата на паметта. Това демонстрира колко мощна е новата кеш архитектура и изобщо колко гъвкава е GCN като цяло.

Естествено, когато увеличите честотата на паметта, адаптерът реагира много сериозно, като прирастът е дори по-голям отколкото от овърклока на ядрото. И разбира се оптималният резултат е при увеличаването и на двете честоти, при което прирастът надвишава в процентно отношение увеличението на честотата на ядрото, като ви дава 20-25% по-висока производителност. На практика това е повече от разликата между отделните нива в производителността при предишните поколения. По тази причина реших да прекарам овърклокнатата видеокарта през целия набор тестове.

С Radeon 7750 нещата не стоят по същия начин – очевидно платката проектирана с различни цели, а и липсата на каквото и да е охлаждане на паметта (дори по-лошо, чиповете се намират в термодупка под радиатора) води до доста слаби резултати на овърклока. Изглежда прегряването на чиповете или може би по-ниското им работно напрежение задейства ECC механизма на паметта при високи чесоти, като над 1300-1350 МХц на практика престава да дава увеличение на производителността. По принцип това не е особено фатално, предвид факта че 7750 е далеч по-слабо ограничена от пропускателната способност, но на фона на честотите демонстрирани досега от старшите чипове изглежда леко разочароващо. Заедно с това липсва възможност за софтуерна промяна на захранващото напрежение, не че с референтното охлаждане това е смислена цел, така че се наложи да се огранича до едва 900 МХц за чипа.
За щастие не се наложи голямо увеличение на оборотите на вентилатора, като чипът функционираше при леко по-агресивен режим на вентилатора, температурите в игрите се движеха между 75 и 78 градуса, а използването на Bitcoin миньор или OCCT изстреля температурите над 80-те градуса. Нивото на шум се увеличи, но не достатъчно, за да предизвика качествена промяна в шума. За съжаление изглежда самата платка не е прокетирана да постига същите високи честоти, като 12,5% овърклок по ядрото е почти на границата на безмисленото занимание. Въпреки това този графичен адаптер реагира по-добре на увеличаването на честотата на чипа в сравнение със 7770, като , типично за всички GCN досега, реагира и много добре на увеличаването на тактовата честота на паметта. Сумарно, и двете използвани игри са единодушни – овърклокването ви дава 14% прираст. Честно казнао – на фона на останалите тествани модели е разочароващо и като цяло няма генерално да промени поведението на игрите – ако не ви достига производителност, нещата могат леко да е подобрят, но по начало трябва да сте много близо до граничната производителност, която ви е нужна. По тази причина се отказах да тествам адаптера в овърклокнат режим.

И още нещо – както ще забележите, резултатите в AvP и JC2 на стандартни настройки се различава от дадените тук. Причината е, че изглежда за да постигнат желаните цели от AMD се е наложило да бъдат много аресивни с PowerTune настройките. И особено в AvP тази технология се включва в действие, правейки Radeon HD 7750 първият графичен адаптер, при който системата влияе на игровите резултати в стандартен режим.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща
  • Trackback are closed
  • Comments (0)
  1. No comments yet.