Radeon HD 7700 – най-накрая замяна на Juniper?

март 4th, 2012

Заключение.

От техническа гледна точка, новия чип Cape Verde е наистина много добре реализиран – с много малка площ и използвайки 128-битова шина, той е способен да се доближи до чипове от по-висок клас от предходното поколение, като почти няма игра, която да не може да се играе с него дори във FullHD, поне с по-бързия от двата му варианта. В същото време той е много икономичен, което предвеща само хубави неща за използването му в лаптопите.

В този клас обаче всичко решава цената и съответно производителността за лев, която получавате. За съжаление трябва да кажа, че според мен цената в момента на картите от серията 7700 е завишена поне със 10-15 долара/20-30 лв спрямо производителността им. Особено неприятно е положението за Radeon HD 7770, който с цената си от около 300 лв. с ДДС на българския пазар се озовава в компанията на чипове от сорта на Radeon HD 6850, Radeon HD 6870 и GeForce GTX460 1GB. За съжаление производителността му далеч не  на тяхното ниво (поне 15-20% по-ниска, съдейки по резултатите спрямо 6790), като макар и да предлага някои предимства като DX11.1, PCI Express 3.0 и ниската консумация, те далеч не могат да компенсират разликата в цената. Още по-лошото за него е, че конкурентите му в повечето случаи съвсем не се клокват по-зле от него.

За Radeon HD 7750 нещата стоят може би малко по-добре, като макар да смята, че и при нея цената да е завишена, тя все пак не би трябвало да изостава толкова сериозно от потенциалните си ценови конкуренти (Radeon 6770, GeForce GTX 550Ti), като разликата е по-скоро от порядъка на 10% или дори по-малко. Заедно с това картата има и някои безпорни предимства, които могат да и спечелят нишовия пазар при компактните системи – тя е с почти двойно по-ниска консумация от конкурентите си, еднослотова е и все пак има не лоши възможности за овърклокване. Първите две особености са особено важни ако се опитвате да създаде компактен mini-ITX медиен център с възможност за игране и на игри, като в този случай най-веротно завишената цена няма да е проблем.

Това, което се знае, е че производството на Barts вече е спряно, така че в близко бъдеще Radeon HD 7770 ще загуби голяма част от конкуренцията си. Заедно с това изглежда в момента доставките са силно ограничени от възможностите за производство на TSMC, така че това вероятно също е фкатор във високата цена. Въпреки това моята препоръка е, ако не ви трябва обезателно карта с много ниска консуамция, да се насочите по-скоро съответно към Radeon HD 6850 или Radeon HD 6770, ако сте решили да купувате графичен адаптер всъответните ценови класове.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща
  • Trackback are closed
  • Comments (0)
  1. No comments yet.