Radeon HD 7700 – най-накрая замяна на Juniper?

март 4th, 2012

Тестова система

Процесори: AMD FX-8120 @ 4,4 GHz

Памет: 2×4 GB Adata XPG G-series V 2.0 @ DDR3-1866 10-11-10-28-1T

Дънна платка: Asus Crosshair V Formula

Графични адаптери: AMD Radeon HD 6790, 7750, 7770

Твърд диск: Western Digital Caviar Blue 1000 GB

Захранване: Seasonic X760, 760Вт, 80+ Gold

Охлаждане: Prolimatech Armageddon + 2x Noctua NF-P14

Монитор: Hanspree HF237, 1920х1080

Операционна система: Windows 7 Home Premium 64-bit

Драйвер: ATI Catalyst 8.921.2

За съжаление не разполагах със семпъл на Juniper за сравнение с новите чипове, но използвах нещо максимално близко – Radeon HD 6790. Той се базира на ядрото Barts, но е с известно количество деактивирани блокове. Разполага с точно 10 SIMD конвейера и 4 ROP дяла като Juniper, но за разлика от него разполага подобрен фронт енд и теселатор, както и с 256-битова шина. Освен на стандартни честоти (840/1050 МХц) проведох тестове и на 1000/1125 МХц, което е на границата на възможностите на чипа (при напрежение 1,3 Вт) и охлаждащата система, която трябваше да работи на 100% на вентилатора, генерирайки непоносим вой. Резолюцията за тестовете беше 1920х1080 без антиалайзинг и с 4хАА. Настройките на драйверите бяха оставени на стандартни им стойности, с изключение на Vsync (Always Off) и Texture Filtering Quality (High Quality).

3DMark Vantage – Новата версия 3DMark 11 не поддържа специфичните подтестове за изследване на производителността на отделните подсистеми на чипа, за това и този път използвам до болка познатия 3DMark Vantage. Използван беше режима High, тъй като Extreme изисква монитор с разделителна способност 1920х1200.

3DMark11 – Новата версия на графичния тест е изцяло DX11 базирана и използва теселация, за това изглежда подходящ измерител на производителността в актуалния API. Използвах вградения профил Performance.

Unigine Heaven 2 – този тест е базиран на реален графичен енджин, разработван от компанията Unigine и демонстрира възможностите на DX11, най-вече теселацията. Използвах новата версия 2.5 на теста. Тествах в два режима на теселацията – Moderate и Extreme. Всички останали настройки бяха на максимум, с 0x антиалайзинг и 16х анизотропна филтрация.

Aliens vs Predator Benchmark – тестът представя поредица от сцени с участието на пришълците като използва енджина на играта в DX11 режим. Настройките бяха максималните с включена теселация и 16х анизотропна филтрация.

Formula 1 2011 – е поредния автомобилен симулатор от Codemasters, но този път за изключително технологичния спорт на Формула 1, във версия за 2011 година. DirectX11 се използва доста активно от графичния енджин под формата на теселация, меки сенки и изчислителни шейдери. Използвах профила Ultra в DX11 режим, както и вградения тест на играта.

Dragon Age 2 – отрочето на Bioware е поредната популярна ролева игра на компанията. Обновения графичен енджин използва последната версия на DirectX и натоварва графичните адаптери изключително сериозно. Тестовете бяха проведени в DX11 режим при обща настройка на качеството High с активирани Screen Space Ambient Occlusion и High Resolution Textures. Кадрите бяха засичани с FRAPS при кратка разходна на открито в една от локациите на играта.

Just Cause 2 – Just Cause 2 е шуутър от трето лице с отворен свят, която ви предоставя много свобода на действието. Графичния енджин използва само DX10/DX10.1, като за CUDA съвместимите модели на NVidia са налични и допълнителни ефекти, като Brokeh Filter и GPU Watter. Настройките бяха максималните. Тестовете проведoх с едно от вградените демота на играта – Dark Tower.

BattleField: Bad Company 2 – предходното издание на популярната поредица BattleField използва ъпдейтната версия на графичния двигател FrostByte, като има поддръжка на DX11 за подобрена визуализация на сенките и за допълнителна производителност. Всички настройки бяха на максимум, HBAO беше включен. За тестовете използвах ръчно изиграване на началото на втората мисия на играта, включваща и кратка престрелка. Резултатите се засичаха с FRAPS.

Crysis 2 – наследникът на популярната игра изненадва със доста оптимизирана графика, която освен че върви по-бързо в сравнение с оригинала, също и изглежда по-добре. Наскоро той се сдоби и с поддръжка на DX11, пакет с теселирани модели и текстури с голяма резолюция. Настройките на графиката използваха вградените профили Ultra и Extreme, тъй като няма пряка възможност за контрол на АА. Използваше се DX11 режим, текстурите с висока резолюция бяха включени, а Motion Blur оставих на Medium. Tеста проведох с разходка на открито засичана с FRAPS.

Total War: Shogun 2 – подобно на Crysis 2, играта дебютира само с DirectX 9 поддръжка, но в последствие получи пач, разширяващ възможностите до DirectX 11. Използвах вграденият профил Very High в DX11 режим, без да активирам останалите опции освен 16х AF. Вместо стандартните MSAA предпочетох да използвам MLAA режима, тъй като води до по-малък спад в производителността. За тестовете използвах въведението към битката за Okehazama.

BattleField 3 – една от най-очакваните игри на изминалата година беше реалистичния шуутър Battlefield 3. Играта използва новата версия на графичния двигател FrostByte 2, като има пълна поддръжка на на DX11. Всички настройки бяха на максимум, HBAO беше включен. За тестовете използвах ръчно изиграване на началото на втората мисия на играта. Резултатите се измерваха с FRAPS.

Civilization V – поредния представител на великата походова стратегическа поредица използва активно DX11 и теселация. Всички настройки бяха зададени на максималните им стойности. Използвах вградения тест LateGameView. Поради специфичните вътрешни настройки това беше единствения тест проведен в разделителна способност 1680х1050.

The Elder Scrolls V: Skyrim – наследникът на Oblivion е най-накрая на пазара и предлага изключително качествена графика, макар и само с DirectX 9 поддръжка, както и пристрастяващ геймплей. Тестовете проведох при настройки Ultra + 16хАФ, като увеличих и вторичните настройки до максимум. Тестът се състоеше в разходка из живописните пейзажи на играта.

DeusEx: Human Revolution – новата игра на SquareEnix е наследник на популярните киберпънк игри от миналото. Съчетава разчупен геймплей с изключително интересна и завладяваща история за възможен вариант на близкото бъдеще. Играта използва DX11, като активирах теселацията, включих 16хАФ и поставих всички останали стойности на максимално положение (High). Тъй като играта не използва типичния AA режим, използвах MLAA вместо 4х AA.

Заедно с това проведох и още една серия тестове, този път на изчислителните възможности. За целта използвах следните програми:

SiSoftware SANDRA – използвах вградените GPGPU тестове в приложението.

SmallPPTGPU –  това тестово приложение се базира на рендъринг енджина SmallLuxPPT, като е оптимизиран за използване и на графичния адаптер. Тъй като броят семпли варира много между отделните пасове, използвах подаваното от приложението съотношение в крайния резултат между централния процесор и графичния адаптер.

DiabloMiner – програма за „копаене“ на виртуалната валута Bitcoin. Към момента на тестовете това беше единствената миньорска програма, която можеше да работи с Cape Verde. Използвах стандартните настройки на програмата.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща
  • Trackback are closed
  • Comments (0)
  1. No comments yet.