Radeon HD 7700 – най-накрая замяна на Juniper?

март 4th, 2012

Резултати

За начало, разбира се – 3DMark Vantage.

В тестовете за скорост на текстуриране и при сложните шейдери (POM теста) 7770 се представя повече от добре  – въпреки много по-високата пропускателна способност на 6790, на последния му трябва овърклокване до равни честоти, за да изравни новият модел, а при POM, дори и това не успява да постигне. 7750, логично изостава доста, предвид драстичната разлика в изчислителните възможности, макар че при сложните шейдери успява да се доближи до 6790. Теста за скорост на запълване в случая се определя преди всичко от пропускателната способност на паметта, което не е учудващо предвид наличието на еднакво количество РОП блокове при всеки от адаптерите. Заедно с това 6790 не успява да се възползва от допълнителната пропускателна способност, тъй като блоковете са обвързани с конкретен контролер и на практика от тяхна гледна точка картата е със 128-битова шина. Така че по същество изглежда, че от AMD не са направили някакви съществени промени в тези блокове, освен че са ги развързали от контролерите на паметта, което в случая на Cape Verde не им носи нищо съществено.

При втората група подтестове, нещата не стоят толкова ясно. От една страна в GPU Cloth теста Cape Verde показва сериозно предимство, а от друга в CPU Particles изостава отново сериозно. Предвид че и двата теста натоварват геометричната подсистема на чипа, изглежда че зависят преди всичко от различни неща. В Cape Verde е сериозно подобрена работата на конвейера за обработка на полигони, от друга страна 6790 разполага с двойно количество растеризатори, поради особеностите на Barts чипа. Заедно с това разполага и с доста по-сериозна порпускателна спосбност, така че това също може да е фактор. Накрая, в Perlin Noise новата архитектура показва за пореден път способностите за изчисления, като въпреки по-малкия брой АЛУ, Cape Verde успява да победи с нелошо преимущество. Все пак имайте в предвид, че тези резултати са при увеличен до +20% PowerTune Limit, като в противен случай се задействаше ограничаващата система.


Накрая според обобщения резултат на Vantage, изглежда че 7770 би трябвало да е съществено по-бърза от 6790, както в стандартен режим така и след овърклок. Дали така ще стоят нещата, тепърва ще видим. В същото време 7750 би трябвало да остане на поне 20% назад. 3DMark11 малко маналява разстоянието между 7770 и 6790, но като цяло крайния резултат е подобен.

Unigine Heaven демонстрира колко добре работи теселацията в новата фамилия на AMD. Barts моделите също бяха с подобрения в теселатора спрямо по-старите модели от поколението 5xxx, но Cape Verde е дори по-добър – докато при умерена теселация  двата чипа се движат почти наравно, при увеличаването на фактора до Extreme новите модели на AMD дръпват рязко напред, като 7770 се изравнява с овърклокнатия 6790, а 7750 почти го настига при стандартните му честоти.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща
  • Trackback are closed
  • Comments (0)
  1. No comments yet.