Radeon HD 7700 – най-накрая замяна на Juniper?

март 4th, 2012

Преминавайки към реалните игри, виждаме че нещата далеч не се толкова блестящи както в синтетичните тестове.Ако разгледаме внимателно резултатите, можем лесно да различим няколко групи игри. От една страна имаме Civilization V, Battlefield 3 и с известни уговорки Crysis 2. В тях новата архитектура се представя блестящо, като 7770 изпреварва 6790 с между 10 и 20% (за Crysis това важи само в режима Ultra). Интересното е, че и трите игри предпочитат графичните адаптери на Nvidia пред предишните модели на AMD. В случая явно се изявяват най-силните страни на архитектурата, така че възможностите са две – драстично подобрената производителност при теселация и различната шейдерна архитектура.

Към втората група принадлежат F1 2011, TES V: Skyrim, Just Cause 2 и донякъде Shogun 2: Total War. В тях 7770 отново има известно предимство, но то е в рамките на 5-8%, т.е. малко над статистическата грешка и като цяло незабележимо за потребителя. Тук нещата не са толкова ясни, като е възможно новия адаптер да печели благодарение на по-високите си честоти, но във всеки случай по-широката шина на паметта не дава предимство на 6790. Единствено за Shogun 2 може да се каже, че причината е в по-добрата GPGPU производителност на Cape Verde, тъй като MLAA по същество е Compute Shader филтър

В третата група влизат Deus Ex, Dragon Age и BattleField: Bad Company 2, при които разликата между 7770 и 6790 е много малка, както в положителна така и в отрицателна посока и в общи линии е в рамките на статистическата грешка.

И накрая, самотното изключение е Aliens vs Predator, в която 6790 е забележимо по-бърза от 7770, поне при използване на 4хАА. В този случай тествах многократно и дори с увеличен Power Tune лимит, но нямаше разлика. Явно в случая се сблъскваме с някаква специфична оптимизация за по-старите модели.

Съотношението между 6790 и 7750 в общи линии може да се раздели на две – от една страна са Crysis 2, Just Cause 2, Skyrim, Civilization V, F1 2011, Battlefield 3, при които разликата е под 20%. Във втората група са AvP, Shogun 2, Dragon Age 2, Deus Ex и Battlefield: Bad Company 2, при които разликите са много по-сериозни, над 30% и достигащи до 50%. Тук трябва да се отбележи, че освен AvP, единствено Shogun 2 и Crysis 2 в Enthusiast режим показват някакви заченки на ограничение от Power Tune, но разликата е само около кадър-кадър и половина в секунда, така че влиянието е в много по-малка степен в сравнение с AvP и не може да компенсира разликата в резултатите. Интересното е че не всички игри, които са голямо шейдерно натоварване влизат във втората група, но изглежда в DX11 теселацията взима превес в някои случаи.

Крайният резултат е, че разликата между 7770 и 6790 при стандартни честоти е едва 5%, като се увеличава до почти 7% след овърклок. Това за съжаление е под очакванията ми и определено не отразява положението като цена. И все пак новият адаптер успява да постигне поне минимално комфортна производителност във всички игри дори във FullHD резолюция и то при много високи дейтали. Разбира се най-често това е при изключен АА, но все пак не е малко постижение. По същество използването на картата в този режим е известно изхвърляне, но очевидно не е невъзможно, особено след овърклок. 7750 обаче определено не е подходяща, но това не съм го и очаквал. Целта пред този модел е по-скоро да даде някаква що-годе прилична производителност  в компактни системи. Разликата спрямо 6790 е около 25%, която обаче може да леко да бъде намалена, ако увеличите лимита на Power Tune, но пак едва ли ще е по-малко от 20%. Това означава че 7750 няма да може победи прекия си конкурент 6770, като вероятно ще се окаже между него и 6750 като производителност.  Което в края на краищата не е толкова зле. Дори и FullHD не е изцяло извън възможностите, но ще трябва намалите дейталите по-сериозно, но като цяло според мен оптимума за този адаптер е  1440х900/1280х1024, където вероятно няма да имате проблеми и с максимални детайли.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща
  • Trackback are closed
  • Comments (0)
  1. No comments yet.